• 0

Da li prepoznajete ovu crkvu? U njoj se vekovima čuva svileni pokrov ćerke srpskog kneza

Svetinja u Nemenikućama ima poseban značaj u srpskoj istoriji

  • 0
Sopot Foto: Ivan Strahinić

U valovitoj Šumadiji, u neposrednoj blizini Beograda, nalazi se opština Sopot sa 16 mesnih zajednica koja će 2023. proslaviti dva veka postojanja.

Ime je dobila po staroj slovenskoj reči koja u prevodu znači izvor. Osim u Srbiji, Sopot postoji još i u Bugarskoj, Poljskoj i Hrvatskoj.

Ono što Sopot čini omiljenim izletištem stanovnika prestonice su turistički lokaliteti. Najomiljenije mesto za vikend odmor je izletište Trešnja, sa lovištem i veštačkim jezerom na kom su snimljeni kultni kadrovi za film „Maratonci trče počasni krug“.

Tu je i Kosmaj, druga po redu najniža planina u ovom delu Srbije, kao i selo Babe, koje je poslednjih decenija Beograđanima omiljeno mesto za susret sa prirodom.

Selo Nemenikuće u opštini Sopot ima poseban značaj u istoriji Srbije. U crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu Arsenije III Čarnojević poslednji put je pričestio Srbe pre prelaska u Austrougarsku.

U porti crkve nalazi se Kleopatrina česma, podignuta 1855. godine i obnovljena 1997. Podigao ju je knez Aleksandar Karađorđević, u znak zahvalnosti devojkama iz sela koje su za jednu noć izatkale pokrov njegovoj prerano preminuloj ćerki Kleopatri. Ucveljena kneginja Persida, majka mlade Kleopatre u čiju je čast nastala pesma „Što se bore misli moje“, darivala je crkvi u Nemenikućama svileni pokrov koji se i danas čuva u ovoj svetinji.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla snimljeni su pojedini kadrovi serije „Greh njene majke“.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja