• 0

Japan je otvoren za putovanja, ali se turisti sporo vraćaju

Podaci Agencije za imigracione usluge Japana pokazuju pad broja poseta od čak 95% u odnosu na isti period 2019. godine

  • 0
Tokijo, Japan

Foto: Tanjug/AP

Priče o ne tako prijatnim situacijama na putovanjima, gužvama na poznatim svetskim destinacijama i aerodromima, ali i toplotni talasi u Evropi, teme su koje su obeležile ovo leto.

Kada je u pitanju Azija, mnoge zemlje se postepeno otvaraju, pa ih prati i manje priča o otkazivanju letova i o izgubljenom prtljagu, ali se na te destinacije turisti mnogo sporije vraćaju.

Situacija je po tom pitanju posebno upadljiva u Japanu, koji se tokom proteklog meseca ponovo otvorio za posete turista. Reklo bi se baš na vreme za vrhunac sezone. Pa ipak, podaci Agencije za imigracione usluge Japana pokazuju pad broja poseta od čak 95% u odnosu na isti period 2019. godine.

Japan Tokio koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Mada je zemlja ponovo otvorena, trenutno se dozvoljavaju samo organizovane grupne turističke posete. Za mnoge turiste sa Zapada, upravo to je bio osnovni razlog odustajanja. Jednostavno, oni vole spontanost i ne dopadaju im se strogi itinereri.

Melisa Musiker, profesionalac za PR iz Njujorka je sa suprugom bila nekoliko puta ranije u Japanu. Planirali su posetu i ove godine, ali su odustali zbog aktuelnih ograničenja. Umesto toga, odabrali su da odmor provedu u Južnoj Koreji.

- Ne želimo u karantin. To je bio značajan razlog. Samo volimo da putujemo i lutamo okolo, da kupujemo i jedemo suši – rekla je Melisa za CNN.

Visoke teperature, toplotni talas u Japanu

Japan, leto 2022. godine / Foto: Tanjug/AP

Maske i karantin

U Japanu i dalje važe pravila o nošenju maski na mnogim mestima. I dok grupni dolasci mogu biti ne tako jeftini, ne treba zaboraviti da se zahteva i karantin po dolasku, što značajno otežava prodaju aranžmana.

Trenutno je jedini način da stranci uđu pojedinačno u zemlju pribavljanje vize za poslovna putovanja u Japan.

Prema podacima Agencije za imigracione usluge Japana, najveći broj turista dolazi sa Tajlanda i iz Južne Koreje. Međutim, to „najveći“ je vrlo relativno, budući da je od juna meseca tek oko 800 ljudi iz obe zemlje, odnosno po 400 posetilo Japan. Iz Sjedinjenih Američkih Država bilo ih je samo 150.

Japan, procvetale trešnje, park, šetnja

Foto: Tanjug/AP

Kinesko tržiše

Tokom 2019. godine je 9,25 miliona kineskih turista posetilo Japan. Sada, međutim Kina suštinski ostaje zatvorena i ima stroge protokole, što utiče i na turizam.

Nije Japan jedina zemlja koja je zbog nedostatka kineskih turista pretrpela značajan udarac. Na gubitku su i destinacije inače popularne za kineske turiste, poput Tajlanda, Južne Koreje, Singapura i Australije.

- Pre pandemije, najveći broj stranih posetilaca bio je iz Kine, ali ih odavno nisam video. Samo zato što je dolazak turista dozvoljen, ne znači da imamo mnogo inostranih dolazaka – rekao je Hirojumi Ami, šef za odnose sa javnošću u „Tokio Skytree“.

Video: Japan u suzama: Kola sa telom bivšeg japanskog premijera Šinza Abea napuštaju hram Zojođi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja