• 0

Amidžin konak u Kragujevcu – svedok vremena iz doba Miloševe vladavine

Od tri najznačajnija konaka u prestonici Miloševe Srbije, samo je takozvani Momački konak uspeo da odoli zubu vremena

  • 0
Kragujevac

Foto: Ivan Strahinić

U srcu Srbije, na obalama reke Lepenice, u kotlini između Gledićkih planina, Rudnika i Crnog vrha nalazi se Kragujevac, jedan od većih gradskih centara u zemlji.

Ime je dobio po kraguju, vrsti jastreba, ptici koja je u srednjem veku korišćena za lov.

Značajan razvoj grada koji je danas krcat turističkim atrakcijama i istorijskim spomenicima počinje 1818. godine, kada je proglašen prestonicom tadašnje kneževine Srbije.

Pored Kneževog konaka koji je bio namenjen isključivo knezu Milošu Obrenoviću i Šarenog konaka u kom je boravila kneginja Ljubica sa decom pre nego što će se preseliti u Požarevac, u Kragujevcu je u Miloševo doba podignut i takozvani Momački konak, odnosno Amidžin konak.

Za razliku od Kneževog konaka koji je stradao u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata i Šarenog konaka koji je izgoreo u požaru 1884. godine, Amidžin konak jedini je iz kompleksa dvorskih objekata iz Miloševog doba koji je opstao do danas.

Sagrađen je u periodu od 1818. do 1822. i bio je namenjen dvorskom osoblju. Ime je dobio po najbližem kneževom saradniku Simi Milosavljeviću Paštrmcu zvanom Amidža.

Konak je arhitektonski svedok gradnje koja je bila pod velikim turskim uticajem u to doba. Maleni prozori prekriveni gvozdenim rešetkama, zvekir od kovanog gvožđa na vratima, zdanje podignuto na nizbrdici gradili su najbolji majstori tog vremena.

Amidžin konak proglašen je spomenikom kulture od velikog značaja za Srbiju.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja