• 5

U srcu Šumadije pojavio se prirodni fenomen: Kragujevac je bogatiji za jezero u obliku srca

Neobično srcoliko jezero nazvano je Bubanj, čije ime nosi ceo jedan deo grada

  • 5
Jezero u obliku srca, Kragujevac

Foto:RINA

Da priroda može biti i te kako nepredvidiva i da su svuda oko nas posebni znaci najbolje dokazuje i jezero smešteno na samo jedan kilometar od centra Kragujevca. Za ovaj srpski grad često se kaže da je srce Šumadije, a upravo u njemu smestilo se nesvkidašnje jezero ni manje, ni više već upravo u obliku srca.

- Akumulacija je nastala na prostoru bivše ciglane, sedamdesetih godina prošlog veka - kazali su za RINU, u gradskoj turističkoj organizaciji ovog grada.

- Nastalo je od nekoliko manjih bara, koje su vremenom rasle, sve dok se nisu spojile u ovo što vidimo danas. Jezero ima površinu od oko 3,5 hektara, a prosečna dubina iznosi jedan metar. Ukoliko se snimi dronom i pogleda iz ptičije perspektive, jasno se vidi da je jezero u obliku srca, što je samo po sebi raritet u našem gradu, ali i u našoj zemlji.

Neobično srcoliko jezero nazvano je Bubanj, čije ime nosi ceo jedan deo grada. Ovo je jezero jedno o tri, koja se nalaze na teritoriji ovog grada, a nastalo je prirodnom putem i napaja se sa izvora Bubanj i padavinama.

Osim za posetioce koji često prave predah na ovom mestu, jezero je veoma popularno među ribolovcima, a najčešći se mogu upecati primerci štuke, bodorka, šarana, karaša i amura. Osim riba, jezero krasi i veliki broj različitih vrsta ptica.

- Leva strana obale je uređena, sa plažom u dužini oko 800 metara, šetalištem, klupama, stolovima, terenima za odbojku. Nedaleko od plaže nalaze se i različiti ugostiteljski objekti, koji upotpunjuju turističku ponudu - ističu u ovoj organizaciji.

Pored jezera Bubanj, na turstičkoj mapi Kragujevca nalazi se jezero Šumarice, koje je smešteno na tri kilometra od centra grada, unutar kompleksa Spomen-parka "Kragujevački oktobar", ali i Grošničko jezero koje je sagrađeno pred Drugi svetski rat za potrebe vodosnabevanja Kragujevca.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miki

    30. avgust 2022. | 15:28

    Jezero nema plažu

    Podelite komentar

  • Dr

    30. avgust 2022. | 14:19

    "Pojavio se" Ovo jezero postoji decenijama

    Podelite komentar

  • Nikola

    30. avgust 2022. | 23:18

    Ovo što je napisano, parafraziram: Na levoj obali nalazi se plaža, ugostiteljski objekti...... se odnosi na jezero u Šumaricama. Jezero Bubanj nema plažu.

    Podelite komentar