• 0
 ≫ 

Jedan od najneobičnijih muzeja na svetu nalazi se, verovali ili ne, pod vodom

 ≫ 

Zanimljivo je pomenuti da i turisti koji nisu ljubitelji ronjenja mogu da vide kako neke od podvodnih skulptura izgledaju

  • 0
Podvodni Muzej MUSA, Kankun, Meksiko Foto: Shutterstock

Sa ciljem očuvanja koralnog grebena u Nacionalnom morskom parku Kankun, nadomak istoimenog meksičkog grada, Ajme Gonzales Kano, tadašnji direktor morskog parka dolazi na neverovatnu ideju.

Zvanično je novembra 2010. godine otvoren muzej poznat kao MUSA (šp. Museo Subacuático de Arte), jedinstven po tome što se nalazi pod vodom.

Ljubitelji ronjenja, ali i umetnosti od tada imaju priliku da uživaju na ovom neobičnom mestu.

Podvodni Muzej MUSA, Kankun, Meksiko Foto: Shutterstock

Umanjenje štete na koralnom grebenu

Uzevši u obzir da je gospodin Kano bio svedok postepenog uništenja mnogih koralnih grebena na području morskih parkova u blizini Kankuna, shvatio je da nešto mora da učini kako bi ih zaštitio. Turisti su hrlili u ovo područje, pa su vremenom i sidra sa brodova i brojni ronioci uticali negativno na prirodu.

Najveću štetu je pretrpeo koralni greben Mančones, koji je ujedno i najveći u tom području. Sasvim očekivano, najveći broj ronilaca je birao upravo to mesto.

Primarna ideja je bila da ronioci budu upućivani na druge koralne grebene u okruženju. Tačnije, u blizini su formirani veštački koralni grebeni, ali kako je bilo potrebno vreme da se korali tu namnože, to oni nisu bili naročito interesantni roniocima.

Zato doktor Kano dolazi na ideju, koja će vremenom ovo područje pretvoriti u jedinstveni podvodni muzej.

Podvodni Muzej MUSA, Kankun, Meksiko Foto: Shutterstock

Neobična ideja je zaživela

Budući da je britanski vajar Džejson Tejlor već kreirao sličnu postavku, koja je danas poznata kao Park podvodnih skulptura Molinere, to on biva angažovan i na osmišljavanju MUSA muzeja.

Od ukupno oko 500 skupltura i kompozicija, njih četiri je izradio Tejlor na samom početku. U međuvremenu su mnogi umetnici iz sveta bili angažovani na izradi skultura za podvodni muzej u Kankunu.

Zanimljivo je pomenuti da i turisti koji nisu ljubitelji ronjenja mogu da vide kako neke od podvodnih skupltura izgledaju. Naime, u tržnom centru “Plaza Kankun” izloženo je više od 20 replika tih statua. Uz to, turistima su na raspolaganju i obilasci u brodićima sa staklenim dnom.

Jedna od najzanimljivijih kompozicija je simbolično nazvana “Tiha revolucija”. Na njoj je Tejlor predstavio više od čak 400 figura ljudi. Kroz ove skuplture uspeo je da prikaže i pozitivne i negativne strane interakcije ljudi sa njihovim okruženjem. Simbolično je prikazano kako mogu da stvore mnogo kvalitetniju budućnost ako poštuju prirodu, odnosno kako se njeno nepoštovanje negativno odražava na život ljudi.

Video: Aleksandar Srećković Kubura pobio najveći mit o glumcima i alkoholu: To je bilo nekad

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja