• 0

Trska, sibirski brest i rode – 3 zaštitna znaka Belog Blata: Etno-raj na sat vremena od Beograda

U etno-domaćinstvima posetioci imaju priliku da upoznaju istorijat sela nadomak nekadašnjeg Bečkereka i da uživaju u specijalitetima tradicionalne vojvođanske kuhinje

  • 0
Belo Blato Foto: Ivan Strahinić

Na dvadesetak kilometara od Zrenjanina u pravcu ka Beogradu, na obodu Carske bare nalazi se Belo Blato, selo koje pretenduje da stigne u sam vrh etno-turizma u Srbiji.

Za razliku od drugih sela u ovom delu Vojvodine, koja su geografski možda čak i lepša ali turistički slabo razvijena, Belo Blato uspelo je da se izdvoji kao atraktivna destinacija koju posećuju gosti iz celog sveta.

Trska kojom je Belo Blato bogato predstavlja glavni adut ovog vojvođanskog bisera. Naime, vodena površina koja okružuje Belo Blato je čak sedam puta veća od one zemljane, zbog čega je ovo selo prozvano „carstvom trske“. Iako u selu ima tek nešto više od 1.000 stanovnika, sve je više porodica koje se okreću izradi proizvoda od trske.

Još jedan od aduta Belog Blata su rode koje ovde čak imaju i svoj dan. Svake godine krajem marta meštani organizuju manifestaciju posvećenu pticama koje su simbol proleća i lepih vesti.

Treći, ali svakako ne i najmanje značajan adut iz ugla posetilaca Belog Blata je glavna ulica obgrljena sibirskim brestovima. Drvoredi nastali sredinom devedesetih broje oko 900 stabala, a u celom selu ima više od 3.000 stabala drugog drveća – raj i za oči i za pluća!

Najzad, tu su i specijaliteti tradicionalne banatske kuhinje čija je zvezda raskošna štrudla nadevena orasima, makom ili višnjama. Posete etno-domaćinstvima kojima upravljaju članovi multietničkih porodica pravi su način da zaokružite upoznavanje široke duše Belog Blata.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja