• 0

Čarobne boje prirode u Jasenovu: Brežuljci okupani suncem blistaju poput najlepših dragulja

Ono što su demografske migracije poslednjih decenija učinile Jasenovu lepotu prirode nije ni okrznulo

  • 0
Jasenovo, Nova Varoš Foto: Ivan Strahinić

Na dvadesetak kilometara od Nove Varoši i pedesetak kilometara od Ivanjice nalazi se Jasenovo, mesto koje je nekada vrvelo od života zahvaljujući razvoju privrede u ovom delu Zapadne Srbije.

Iz Jasenova je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka kožna galanterija odlazila za Sjedinjene Američke Države, a tekstilna od Vardara pa do Triglava.

Raspadom Titove Jugoslavije proizvodni pogoni su stali, a žitelji varoši pokraj velikog jasena, po kom je i dobilo ime, potražili su novo „mesto pod suncem“, daleko od brežuljkastog Jasenova.

Poslednjih decenija tek nekoliko desetina ljudi ostalo je verno naselju koje su u 18. veku najpre naselili Vitorovići i Popovići.

Mahom se bave stočarstvom i zemljoradnjom, a dušu greju sećanjima na vremena kada su Jasenovo posećivali najviši državni zvaničnici i brojni putnici koji su u ovom mestu pravili pauzu kako bi se okrepili kafom, domaćom rakijom i čuvenim jasenovačkim kajmakom u vrućoj lepinji.

Ono što su, međutim, demografske migracije učinile Jasenovu lepotu prirode nije ni okrznulo. Nastavila je da pleni čarobnim bojama, strpljivo čekajući da iznova magnetski privuče one koji znaju da prepoznaju prednosti boravka daleko od gradske vreve. Makar to, za početak, bio samo vikend izlet...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja