• 0

Blago cara Radovana u Rakiti: Zadivljujuća i neobuzdana lepota prirode miriše na divljinu i slobodu

Fabrika kiseonika blizu granice Srbije i Bugarske

  • 0
Rakita i Zvonačka Banja Foto: Ivan Strahinić

Krajem ove decenije navršiće se stotinu godina otkako je u selu Rakita na jugoistoku Srbije snimljena „Rudareva sreća“, jedan od najznačajnijih filmova sačuvanih iz perioda Kraljevine Jugoslavije.

Film je poznat i pod nazivom „Blago cara Radovana“, a nastao je po motivima priče o tajanstvenom blagu cara Radovana koje se, po predanju, nalazi u kanjonu reke Jerme.

Iako nije poznato da li je blago u vidu dukata, zlata i dragulja u ovom kraju ikada pronađeno, bistre reke i strmine obrasle gustim zelenim šumama ostale su da svedoče o onom pravom bogatstvu kojim se može pohvaliti ovaj deo Srbije.

U Rakiti nema mnogo stanovnika, baš kao ni u Zvonačkoj Banji koja je nekada vrvela od života i predstavljala balneološki ponos naše zemlje.

Nažalost, turistički biser odavno je izgubio velelepni sjaj, ali gorostasna priroda kojom je ovaj kraj bogat nije ni pomišljala da uzmakne.

Nastavila je da pleni zadivljujućom lepotom i raskoši, prekrasna u svojoj divljini i neobuzdanosti, stvarajući pejzaže koji oduzimaju dah.

Mnogi i danas veruju da nam je ono blago cara Radovana u kanjonu Jerme s početka priče sve vreme pred očima, samo ga, kao i mnoge druge stvari u životu, ne vidimo i ne doživljavamo uvek na pravi način...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja