• 1
 ≫ 

Verovali ili ne? Legende koje se vezuju za neke lokalitete u Srbiji i danas su aktuelne

 ≫ 

Iako postoje zaista brojna mesta u Srbiji uz koja se vezuju i te kako interesantne legende i predanja, ovo su neke od najzanimljivijih

  • 1
Borsko jezero čudovište

Foto-ilustracija: Shutterstock

Brojne su lokacije na teritoriji Srbije koje prate i zanimljive legende. Mnoga od tih mističnih predanja aktuelna su i danas.

Možda najzanimljivija jeziva priča, koja postoji gotovo u svakom kraju naše zemlje vezana je za pojavu „debojke u belom“.

Priča je, manje-više slična i uglavnom je vezana za neki most ili deonicu puta, koja je poznata kao vrlo opasna i na kojoj se često događaju nesreće. Meštani brojnih sela n Srbiji neretko tvrde da ih je zaustavila „devojka u belom“ i zamolila za prevoz. Kada bi izašla iz automobila, ostavila bi za sobom neki odevni predmet, koji bi oni otišli da vrate u kuću, ispred koje su je veče pre ostavili. Ali bi onda ostajali u šoku, jer bi ljudi koji u toj kući žive tvrdili da se to često događa i da je devojka poginula rpe toliko i toliko godina.

Bilo da verujete u takve priče ili ne, nema sumnje da je naše narodno predanje izuzetno bogato. Iako postoje zaista brojna mesta u Srbiji uz koja se vezuju i te kako interesantne legende i predanja, ovo su neke od najzanimljivijih.

Borsko jezero

Foto: Shutterstock

I Srbija ima Loh Nes

Ko poseti Borsko jezero može da čuje legendu koja se među meštanima okolnih sela prenosi sa kolena na koleno.

Jedne večeri su se dvojica drugova, po imenu Milan i Marko kupali u Borskom jezeru. Ništa nije ukazivalo na to da će se desiti tragedija, u kojoj će Milan izgubiti život. Marko je bio u šoku nakon uatapanja prijatelja i kako navodi predanje, bio je prvi koji je video čudovište, koje izranja iz Borskog jezera. Imalo je glavu konja i krila. Ipak, njegovo viđenje je kasnije bilo odbačeno, te su meštani okolnih sela tvrdili da je to bilo zbog doživljenog šoka.

Bilo kako bilo, legenda ipak nije prestala da postoji. Naime, kako su tvrdili pojedini seljani, čak i u toku dana se događalo da stoka, koju su dovodili na Borsko jezero da je napoje, jednostavno nestane. Sve to se pripisivalo čudovištu koje živi u jezeru.

Surova devojačka sudbina

U Golupcu je nekada davno živela devojka čija je lepota mnoge opčinjavala, pa i turskog komandanta, koji je upravljao gradom. Kako devojka po imenu Golubana nije uzvratila turskom zapovedniku ljubav, on je odlučio da je surovo kazni.

Današnja Šešir kula u okviru Golubačke tvrđave bila je mesto njenog zatočeništva. U najvišoj kuli ovog utvrđenja obitavala je Golubana, koja je, kako veli legenda, često razgovarala sa golubovima, budući da su joj oni bili jedino društvo.

Iako surovo kažnjena, i dalje je odbijala ljubav turskog zapovednika, pa on odluči da je kazni još surovije.

Na Dunavu postoji i danas stena, koja je poznata kao Baba kaj, što se slobodno prevodi sa turskog kao „pokaj se“. Upravo je surovi turski komandant na tu stenu odveo Golubanu i vezao je lancima nju, ne bi li usled takvog mučenja ipak prihvatila njegovu ljubav. Međutim, iako je umrla u najstrašnijim mukama, posmatrajući Golubački grad, devojka nije promenila mišljenje.

Kad se đavo zaigra

Mada postoji naučno objašnjenje za nastanak Đavolje varoši, bilo bi prosto neverovatno da se za taj, nadasve neobični lokalitet, ne vezuje i neka legenda.

U ovom slučaju njen glavni akter je niko drugi nego nečastivi. Želeći da se poigra sa meštanima, đavo je odlučio da im „zamuti vodu“, ne bi li ih tako naterao da zaborave na to ko im je rod, a ko nije. Kako veli legenda, nakon što su pili „đavolju vodu“, jedan brat i jedna sestra odlučiše da se venčaju, dobivši dozvolu od roditelja.

Vila zaštitnica tog kraja nikako nije mogla da spreči takvo rodosknavljenje, pa je učinila jedino što je mogla – molila se Bogu. U trenutku kada su bili na putu prema crkvi, kako bi se venčali, Bog je uslišio viline molitve. Usled jakog vetra koji je iznenada počeo da duva, svi svatovi su se jednostavno skamenili.

I dalje se može čuti priča o tome da se noću na području Đavolje varoši mogu čuti krici. Smatra se da to tuguju okamenjeni svatovi, pa je to jedan od razloga zbog koga stanovnici okolnih sela izbegavaju da budu u blizini Đavolje varoši po mraku i u toku noći.

Znate li vi još neku od zanimljivih legendi iz vašeg kraja?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Biljka

    25. septembar 2022. | 09:27

    U Sumadiji postoji mesto, koje se zove Kokorin I dan danas u tom mestu stojij brdo. Naime, davnih godina, jos u vreme Turaka, postojalo je selo i mnogo hajduka koji su se borili protiv Turaka. Da bi se Turci osvetili, napali su ranom zorom ikada petlovi kukuricu, celo selo i spalili, a decu odveli za sobom. Ostala je samo crkva, koju su opljackali i umesto crkve, nastalo je jedno brdo. Kao dete, volela sam da idem tamo, dlazila sam sa bakom da cuvamo stoku i nalazila puno starih stvari sa kojima sam se igrala. Postijao je put do toga mesta, turska kaldrma, put, koji su Turci gradili koji je postojao do skora. Na zalost, te kaldrme vise nema, taj put je nemarom prekriven asfaltom koji je odlukom mestana zarad svojih interesa, sagradjen.

    Podelite komentar