• 0

Treći ribolovački “Most kup”: Dva dana ribolova i zabave na Velikoj Moravi, kod Ćuprije

Pobednik Stefan Arsić iz Kraljeva ulovio je 15,5 kilograma ribe

  • 0
Treci ribolovacki skup Most kup

Foto: Dragan Živković

Na zadovoljstvo svih ribolovaca održan je treći ribolovački “Most kup” na Velikoj Moravi, kod Ćuprije.

- Nema većeg zadovoljstva za organizatora nego kada manifestacija uspe, a njene rezultate pohvale gosti i učesnici. To se desilo sa trećim ribolovačkim “Most kupom”, koji je Turistička organizacija, u saradnji sa ćuprijskim ribolovcima, priredila tokom 17. i 18. septembra, u Moravskom parku, na obalama naše najveće reke – rekla je Jelena Petrović, direktorka TO Ćuprija.

Da je saradnja bila plodonosna potvrdili su i ribolovci Nebojša Ilić, koji je predvodio fideraše i Slobodan Malinić, predsednik Udruženja rekreativnih ribolovaca “Varaličar”.

Varaličarski dan bio je posvećen uspomeni za Ratka Bogdanovića, nedavno preminulog predsednika Sportsko ribolovnog udruženja “Bosna” iz Doboja, čiji su predstavnici bili u Ćupriji.

Treći ribolovački “Most kup” pozdravio je i Vladimir Vasiljević, zamenik predsednika opoštine, koji je na varaličarskom danu uručio nagrade pobednicima.

Kada su namere časne i poštene, a želja za uspehom velika, onda se kockice sklože, pa i vreme posluži. Oko 100 ribolovaca, tokom vikenda, prošlo je levom i desnom obalom Velike Morave. O opravdanosti postojanja Most kupa govore njihovi utisci učesnika. Pre svih, gostiju iz pobratimskog grada Doboja, koji su prvi put došli u Ćupriju, na poziv pobatimskog URR “Varaličar”. Sedmorica članova SRU “Bosna”, koji ne pamte vreme pobratimske saradnje dva grada, iz vremena Jugoslavije, čulo je mnogo lepih priča o tom periodu. Njima je drago što saradnja i danas traje, a proširena je i na sport, odnosno ribolov. Novo druženje zakazano je već za 9. oktobar, u Doboju.

O gostoprimstvu Ćupričana i jedinstvenim uslovima ribolova, u samom centru grada, govore utisci porodice Đorđević iz Leskovca, koja je pre dve godine već bila na Most kupu. Kažu, doći će ponovo. Njihov najmlađi član Darijan se lepo proveo. Malo je pecao a malo se igrao u parku za zabavu. Pored njega bila su još trojica dečaka. Najmlađi je sa ocem stigao iz Niša, i ima samo šest godina.

Revijalnom takmičenju ribolovaca u Ćupriji posebnu draž i težinu dali su ulovi, kojih je bilo oba dana. Naročito su bili uspešni fideraši. Pobednik Stefan Arsić iz Kraljeva ulovio je 15,5 kilograma ribe. Malo manje uspešni bili su Zoran Đikić iz Kraljeva na drugom i Nenad Stanišić iz Obrenovca na trećem mestu. Iu njihovim čuvarkama bilo je više od 10 kilograma ribe.

I varaličari su imali uspešan dan. Lovile su se grabljivice veštačkim mamcima. Sudije su merile dužinu soma, smuđa, bucova, štuke, klena i grgeča. Svih graljivica, osim štuke, bilo je na varalicama. Gosti iz Doboja pokazali su zavidnu veštinu. Izgleda da im moravski tereni odgovaraju, jer ih podsećaju na reku Bosnu. U pojedinačnoj konkurenciji prvi je bio Dejan Delić iz Doboja, drugi Marko Živković iz Niša, dok je treće mesto zauzeo još jedan Dobojčanin Srđan Stanojević. Ekipno, Dobojčani su takođe bili najbolji, sa najviše osvojenih bodova.

Treći ribolovački “Most kup” imao je i prateće manifestacije. Najpre je sa mališanima održan čas ribolova. Poklonjene su im i silikonske varalice da ih sećaju na ovaj trenutak. Možda kod nekog od njih i probude želju za ribolovom.

Svojih pet minuta imao je Goran Tokić, inženjer elektrotehnike iz Niša, književnik i ribolovac. On je prisutnim kolegama predstavio svoja dela i govorio o specijalizovanom ribolovačkom sajtu “Tag maj fiš”, koji uskoro treba da zaživi.

Ipak, treći ribolovački “Most kup” obeležili su mališani. Pecali su i za to bili nagrađeni. Ulov je imao Uroš Šarov, koji je u zvuk pištaljke, na samom kraju varaličarskog dana, upecao velikog grgeča. Kakva sreća, ponos i zadovoljstvo. Tako se postaje ribolovac!

 

(Ona.rs/Vladimir Milojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja