• 1

Rtanj je savršena prirodna piramida obavijena misterijama: Sa vrha Šiljak vidi se pola Srbije

Sokobanjska sela Mužinac i Šarbanovac postala su polazna tačka mnogim planinarima za uspon na planinu koja intrigira naučnike

  • 1
Mužinac, Šarbanovac, Rtanj Foto: Ivan Strahinić

Sela u istočnom delu Srbije, u podnožju planine Rtanj nekada su bila samo usputna stanica turistima koji su dolazili u Sokobanju i želeli da upoznaju širu okolinu ove termalne lepotice o kojoj je pisao i Branislav Nušić.

Poslednjih godina, zahvaljujući sve većem broju onih koji žele da se okušaju u planinarenju, sokobanjska sela Mužinac i Šarbanovac postala su polazna tačka za uspon na Rtanj.

Ujedno, u razvoju planinarskog turizma meštani Mužinca i Šarbanovca prepoznali su šansu da ljubiteljima prirode ponude smeštaj i duže ih zadrže u svom kraju.

Etno-domaćinstva podno Rtnja beleže sve veći broj noćenja, a kako je uspon na Rtanj atraktivan tokom cele godine, tako se i u Mužincu i Šarbanovcu sve češće traži krevet više.

I sam pogled na Rtanj, mističnu prirodnu piramidu koja intrigira istraživače zbog čudnih magnetnih polja kod posetilaca izaziva divljenje i želju da stignu do planinskog vrha Šiljak na kom se nalaze ostaci kapele. Od Mužinca i Šarbanovca potrebno je nešto više od tri sata hoda do vrha sa kog se, kad je vreme lepo, može videti pola Srbije.

Uprkos tome što Rtanj nije baš lagan za savladavanje, mnogima je upravo ova planina prva do čijeg su vrha stigli i kojoj se, zbog nestvarno lepih pejzaža tokom uspona, često vraćaju.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miodrag

    28. septembar 2022. | 21:02

    Nije tačno, ja Split uopšte ne vidim.

    Podelite komentar