• 0
 ≫ 

Na više od 100 metara ispod zemlje nalazi se jedinstveni zabavni park u svetu

 ≫ 

Na mestu na kome se još od srednjeg veka vadila so, u Transilvaniji, počev od 90-ih godina prošloga veka postoji Salina Turda, jedna od popularnijih turističkih atrakcija u tom delu zemlje

  • 0

Ako vam je asocijacija na zabavni park uobičajena, onda se lako može dogoditi da budete iznenađeni ovim. Nešto više od 400 kilometara udaljen od prestonice Srbije, u susednoj Rumuniji, nalazi se jedinstveni zabavni park. Ali ispod zemlje.

Na mestu na kome se još od srednjeg veka vadila so, u Transilvaniji, počev od 90-ih godina prošloga veka postoji Salina Turda, jedna od popularnijih turističkih atrakcija u tom delu zemlje.

Budući da je smešten na više od 100 metara ispod zemlje, definitivno nije dobar izbor za osobe koje pate od klaustrofobije. Ali u njemu, sasvim sigurno uživaju avanturisti i ljubitelji neobičnog.

Turda Salina

Foto: Pixabay

Najveći svetski rudnik soli

Nešto više od 30 kilometara deli ovu trusitičku atrakciju i grad Kluž-Napoka. Nekadašnji rudnik soli u naselju Turda poslužio je Rumunima za stvaranje najpre centra za halo-terapije, a zatim i jedinstvenog zabavnog parka.

Sve do 1932. godine je ovde vađena so. Zahvaljujući nekorišćenju eksploziva, unutrašnjost rudnika je ostala prilično dobro očuvana, tako da u velikoj meri podseća na pećinu.

Do ovog neobičnog zabavnog parka, uređenog u futurističkom stilu, može se stići stepenicama ili panoramskim liftom, iz koga se pruža gotovo nestvaran pogled na unutrašnjost rudnika.

Zabavni park u drugačijem smislu

Jedina atrakcija koja podseća na zabavne parkove kakve poznajemo jeste vertikalni, panoramski točak. Zapravo su iskorišćene mašine, koje su ranije služile za vađenje soli, kako bi funkcionisala ova trakcija. Posetioci tokom vožnje mogu da uživaju ne samo u pogledu na celokupan park, nego i na svojevrstan pećinski nakit, formiran tokom procesa vađenja soli.

Ostali sadržaji u ovom podzemnom zabavnom parku obuhvataju terene za kuglanje, košarku i mini golf, kao i stolove za stoni tenis. U Salin Turdi postoji i ringišpil, kao i amifiteatar, jer se prostor neretko koristi i za organizaciju koncerata i drugih događaja.

Podzemno jezero kao posebna atrakcija

Na oko 120 metara ispod zemlje nalazi se jezero, koje turisti mogu da bolje upoznaju, ukoliko odluče da iznajme čamac.

Ovo podzemno jezero je poznato i po „slanim vodopadima“, a smatra se da boravak u nekadašnjem rudniku soli posebno pogoduje osobama koje pate od astme i oboljenja pluća.

Zanimljivo je pomenuti da je zbog idealnih klimatskih uslova, u nekom trenutku ovaj prostor korišćen i za čuvanje sira. U periodu Drugog svetskog rata su se upravo ovde krili mnogi ljudi od razornih bombi.

Prosečna temperatura u nekadašnjem rudniku soli Turda se kreće u rasponu od 10 do 12 stepeni, dok je vlažnost vazduha u proseku 80 procenata.

Posetiocima se nudi i mogućnost korišćenja lekovitih tretmana u jedinstvenom spa odeljku, u rudniku „Žizela“, u kome se mogu opustiti i otkriti sve prednosti lečenja solju, oličenih u takozvanoj halo terapiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja