• 0

Crkvu na Ravnoj gori osmislio je srpski arhitekta kojeg je nagradio kralj Čarls III

Iako je svako rešenje arhitekte Predraga Ristića u isto vreme bilo i bajka i istorija, svetinja na Ravnoj gori je, kažu svi koji su je posetili, posebna

  • 0
Ravna gora Foto: Ivan Strahinić

U zapadnom delu Srbije, na obroncima Suvobora, u okviru spomen-kompleksa “Ravna gora” u poslednjoj deceniji prošlog veka podignuta je Crkva Svetog Georgija.

Posvećena je zaštitniku ratnika, ali i svim Srbima koji su izginuli tokom Drugog svetskog rata.

Tri godine posle podizanja spomenika Dragoljubu Mihailoviću na Ravnoj gori, u maju 1995. postavljen je kamen temeljac za svetinju za koju je arhitektonski bio zadužen Predrag Ristić, u esnafskim krugovima poznat kao Peđa Isus.

Godinu dana kasnije započeti su radovi na izgradnji crkve koja je osveštana u maju 1998.

Ova pravoslavna bogomolja jedna je od najlepših iz bogate riznice našeg slavnog, nažalost sada pokojnog arhitekte Ristića.

- Kad čovek dugo razmišlja o nečemu, onda se u njemu natalože misli i ideje, i kad dođe prilika ona pukne, odjekne - govorio je Ristić o svojim arhitektonskim rešenjima među kojima se posebno ističu hram Hristovog spasenja u Podgorici, hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, crkvu Svetog kneza Lazara na Ljubiću…

Njegovi projekti nalaze se od Evrope do Australije, na više od 150 lokacija na kojima žive Srbi.

Koliko je arhitekta Ristić bio talentovan i prepoznat i van granica domovine govori i podatak da ga je 1989. tadašnji princ Čarls, sada monarh Velike Britanije, nagradio za projekat crkvenog doma u Birmingemu.

Iako je svako Ristićevo arhitektonsko rešenje u isto vreme i bajka i istorija za sebe, svetinja na Ravnoj gori je, kažu svi koji su je posetili, posebna - kako zbog specifičnog izgleda, tako i zbog položaja na kom se nalazi.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Svi bi lekovitu vodu, veruje se da je izlečila kraljevu ćerku: Red ispred Crkve Svete Petke

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja