• 0

Grad u Srbiji proslavio se uzgojem svilenih buba: Danas su dinosaurusi najveća atrakcija Svilajnca

Na teritoriji opštine smeštena je takozvana Resavska Sveta gora koju čini šest svetinja i koja je nezaobilazna u okviru turističkih poseta

  • 0
Svilajnac

Foto: Ivan Strahinić

Na stotinak kilometara od Beograda, u jugoistočnom delu Srbije, na obalama Velike Morave i Resave nalazi se Svilajnac, grad poznat po vojvodi Stevanu Sinđeliću, legendama o Mari Resavkinji kojoj je podignut spomenik, Krivoj čaršiji i Prirodnjačkom centru.

Veruje se da je grad dobio naziv po uzgoju svilenih buba i proizvodnji svile.

Kako su stanovnici ovog kraja oduvek važili za sjajne zanatlije i trgovce, tako je i Kriva čaršija, nekada trgovačka a danas pešačka zona, bila i ostala najpopularnija ulica u gradu.

Na teritoriji opštine smeštena je i takozvana Resavska Sveta gora koju čine Miljkov manastir, Zlatenac, Dobraševo, Tomić, manastir Prečiste Bogorodice i crkva polubrvnara u Resavi koja se smatra jednom od tri najstarije parohijske crkve u Srbiji.

Ono po čemu je Svilajnac danas najpoznatiji na turističkoj mapi Srbije je Prirodnjački centar Svilajnac koji se prostire na 3.000 kvadrata.

Izložbeni prostor unutar objekta podeljen je na osam tematskih celina koje prikazuju geološka doba, život sisara, izumrle biljke i životinje, leteće reptile... Posetiocima je posebno interesantna tematska izložba u parku, u unutrašnjosti modela vulkana u kom se „kuva“ lava.

Najveći deo parka zauzima „Dino park“ sa više od 20 replika dinosaurusa koje su posebno atraktivne najmlađim posetiocima Prirodnjačkog centra Svilajnac.

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja