• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu najozloglašenijeg nacističkog logora danas se nalazi muzej koji budi jezu i tugu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema toga ko je posetio ovaj muzej, a ko je ostao ravnodušan

  • 0
Aušvic, Rudolf HÖSS, Hoess Robert Klejch / CNC / Profimedia

Ko god je imao prilike da poseti Memorijal i muzej “Aušvic - Birkenau”, vratio se otuda sa posebnom dozom tuge. Ali i sa drugačijim pogledom na taj deo istorije.

Na oko 70 kilometara udaljenosti od poljskog grada Krakova, u Osvjenćimu se nekada nalazio nacistički logor, koji je ostavio krvav trag u svetskoj istoriji.

Danas se na mestu nekadašnjeg logora nalazi Memorijal i muzej “Aušvic - Birkenau”, koji svedoči o toj tragičnoj stranici istorije. Pored toga što svedoči o surovosti, takođe je posvećen i sećanju na više od milion i po ljudi, koji su tokom Drugog svetskog rata tu stradali.

Muzej je otvoren odmah po završetku rata. Sada već daleke 1946. godine je grupa nekadašnjih zatvorenika ovog ozloglašenog nacističkog koncentracionog logora, koju je predvodio Tadeuš Vosovič osnovala ovaj muzej, navodi “Theauschwitztours”.

POLJSKA LOGOR AUŠVIC Foto: Tanjug/Dušica Gavrilović

Dva dela muzeja

Upravo na mestu na kome su se nalazili logori “Aušvic I” i “Aušvic II - Birkenau” osnovan je Državni muzej “Aušvic - Birkenau” i to odlukom tadašnjeg Parlamenta Poljske, koja je doneta na dan 02. jula 1947. godine.

Iste godine je i zvanično otvorena prva izložba.

Muzej je otvoren u toku cele godine za posetioce, s tim da je radno vreme različito i zavisi od meseca do meseca. Poseta je ograničena na dva časa, a posetioci imaju pravo da ostanu još 90 minuta na lokaciji nakon što bude bio poslednji ulazak.

Treba imati na umu i to da je muzej zatvoren na dan prvog januara i u vreme Vaskršnje sedmice.

Poseta puna emocija

Ako na svetu postoji muzej koji kod posetilaca može da probudi toliko tuge i besa zbog stradanja tolikog broja nevinih, onda je to sigurno Muzej “Aušvic - Birkenau”.

Aušvic, Krematorijum Foto: Wikimedia/Dawid Galus

Nema toga ko je posetio ovaj muzej, a ko je ostao ravnodušan.

Na desetine hiljada eksponata, koji su zapravo predmeti čiji su vlasnici surovo mučeni i ubijeni na tom mestu, ali i obilazak mesta na kome su ostavljali svoje stvari pre nego što su odvođeni u gasne komore, samo je deo onoga što posetioci imaju priliku da vide na ovom mestu.

Sve to, uz adekvatno znanje istorije, sasvim su dovoljni razlozi da ostave gorki ukus u ustima prilikom posete ovom muzeju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u logoru "Westerbork" iz koga je Ana Frank poslata na put bez povratka: Spomen žrtvama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja