• 0
 ≫ 

Moja Jela: Tartar biftek u neopisivom krajoliku i miru Carske bare

 ≫ 

Jela priprema najmekaniji mesni užitak tik uz vodu, sa pogledom na rezervat

  • 0

Mozaik barskih, močvarnih, šumških i livadskih predela stapa se u jedinstveni kompleks specijalnog rezervata prirode nazvan Carska bara. Dijapazon boja ovih različitih predela posmatramo duž gornjeg toka reke Begej. Nestvarni krajolik, smešten nadomak Zrenjanina, dom je mnogim endemskim vrstama panonskog prostora, a čak 250 vrsta ptica su njegovo najimpresivnije obeležje. Ovo mesto bilo je neizbežno i za uživanje u kulinarskim specijalitetima i snimanje serijala "Moja Jela", koji možete da pratite samo na portalu Ona.rs.

Potpun doživljaj uživanja u vegetaciji i netaknutoj prirodi je moguć tokom vožnje brodićem, a rezervat se može obići i stazom zdravlja dugačkom 3800 metara. Carska bara se ne sme zaobići, pa je samim tim proglašena za jedno od 10 savršenih mesta u Srbiji.

Kraj same vode Jela je, kao i svaki pravi ljubitelj prirode, pronašla preko potreban mir, ali i idealno mesto za pripremu svog specijaliteta - tartar bifteka.

Ovo jelo se isprva serviralo uz tartar sos, pa je po njemu i dobilo ime, kako tvrde iskusni šefovi, ali i gastronomska enciklopedija.

Kako bi meso bilo izuzetno meko, komad goveđeg bifteka se najpre usitni i time je mekoća zagarantovana; nema potrebe za mariniranjem, poenta je u onome sa čime se usitnjeno meso meša.

Moja Jela, Carska bara

Foto: Nikola Tomić

Kuvarica Jelena Knežević sitno secka kapar, kiseli krastavčić, crveni luk, vlašac i peršun, pa dodaje senf, maslinovo ulje, biber i so.

 

Kao i kod pripreme svih vrsnih jela, umeće kuvara se ogleda u detaljima pripreme i negovanjem specifičnosti i kreativnosti. Jela posebnu pažnju posvećuje usitnjavanju bibera i soli u avanu, kao i na sjedinjavanju te smese sa usitnjenim mesom.

Ovom postpuku je neophodno se posvetiti kako bi se ukusi lepo spojili, čime se i postiže maksimalni užitak. Ovako pripremljen delikates ne može biti žilav ili živ, a ako hoćete eksperimentisati sa pečenjem, onda ga ipak preskočite. Jede se isključivo živ i hladan uz prepečen hleb.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja