• 0
 ≫ 

Moja Jela: Gradac je reka kraj koje nastaje magična kombinacija uživanja za sva čula

 ≫ 

Uživajte u prizorima najčistije reke kraj koje se spremaju specifična jela

  • 0
Moja Jela - Gradac, Valjevo Foto: Nikola Tomić

Kraj Valjeva protiče najčistija reka u Srbiji - smaragdnozeleni Gradac čijim žuborom počinje nova Jelina gurmanska avantura.

Iz vrela Degurićke pećine voda otiče pravo u Gradac, a ova pećina izvorskog tipa jedina je sa stalnim podzemnim tokom u celom slivu reke. Vrela reke se nižu čitavim njenim tokom, a kanjon, pored Degurićke pećine krije čak njih sedamdesetak. Ona svakako prednjači svojom veličinom i impozantnošću pećinskog nakita.

Baš je ovo mesto neverovatne lepote bilo inspiracija za još jednu epizodu "Moja Jela" putovanja u svet mirisa, zvukova i ukusa. Upravo su blizina reke i njeni šumovi bili pravi ambijent za spremanje ribljeg specijaliteta.

Budući da je kanjon reke prohodan čitavom dužinom, Jela lakim koracima gazi vodu i prepušta se pripremanju kroketa od bakalara na specifičan način uz samu obalu reke.

Jelena Knežević na sebi svojstven način spremanja, koji podrazumeva ležernost boravka u prirodi i kulinarsku profesionalnost, sprema jelo od ribe koja ima izuzetno mesto u ljudskoj ishrani. Kako sve to izgleda, pogledajte u videu u nastavku.

File bakalara seče i usitnjava, dodaje so i biber i od te smese pravi loptice. Valja ih u panko prezle, a na vatri prži u dubokom ulju. I uz šum prirode i bakalara u ulju nastaje magija.

Za sam kraj Jela predlaže i kako jela u prirodi mogu da se serviraju kao u restoranima sa Mišlenovom zvezdicom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja