• 0

3 najbolja ski centra u Italiji nude fenomenalan pogled i odlične ski staze

U severnom delu zemlje nalaze se Dolomiti, koji su poznati po impresivnim planinskim vrhovima i važe za najlepši deo Alpa

  • 0
Skijanje, Italija Foto: Pixabay/matt4395

Izuzetni pejzaži, netaknuta jezera, gradovi sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem, sve to i još mnogo više nude italijanski planinski venci.

Jedna od značajnih prednosti skijanja u Italiji jeste i pozicioniranost ski cenatar, od kojih se većina nalazi u blizini većih aerodroma.

Italija se može pohvaliti sa čak 288 ski centra, u okviru kojih su staze dužine 5.775 kilometara, dok je skijašima na raspolaganju i 1.801 ski lft, podaci su sa sajta „Skiresort.info“.

U severnom delu zemlje nalaze se Dolomiti, koji su poznati po impresivnim planinskim vrhovima i važe za najlepši deo Alpa. Neka od najpoznatijih italijanskih skijališta, poput Madone di Kampiljo i Kortine d’Ampeco nalaze se upravo na području Dolomita, koji su 2009. godine uvršteni na Listu svetske baštine UNESCO-a, navodi „Skiitaly“.

Skijanje, Italija Foto: Pixabay/valtercirillo

1. Kortina d’Ampeco (it. Cortina d’Ampezzo)

Smešten u regiji Veneta, ovaj čuveni ski centar se smatra najvišim u celoj zemlji. Staze se prostiru na nadmorskoj visini od 1.217 do 2.828 metara. Sezona traje od novembra do početka maja.

Procentualno su najzastupljenije staze srednje težine, čija je dužina 59 kilometara. Ukupno je 45 kilometara staza namenjenih početnicima u skijanju, a skijašima su na raspolaganju i najzahtevnije staze u dužini od 16 kilometara.

Skijanje, Italija Foto: Pixabay/yfalling

Prema „Skiresort.info“, cena dnevne karte za ovu godinu za odrasle je 69 evra, a za mlade i za decu 48 evra.

2. Madona di Kampiljo (it. Madonna di Campiglio)

Još je tokom druge polovine 19. veka ovde postojao prestižni turistički centar, koji su u to doba posećivali i austrijski carevi i mnogi viđeni ljudi. Slično je i danas, budući da je Madona di Kampiljo jedan od najekskluzivnijih ski centara u Italiji.

Skijanje, Italija Foto: Pixabay/jpkloess

Smešten u Sunčanoj dolini, na području Trentina, ovaj ski centar je idealan spoj tradicije i glamura. Ski staze se nalaze na nadmorskoj visini između 770 i 2.504 metara. Dužina onih koje spadaju u kategoriju srednjih je 67 kilometara, dok je skijašima na raspolaganju i 33 kilometara najzahtevnijih staza, koje se nalaze u kategoriji teških. Početnici u skijanju na raspolaganju imaju lake staze u dužini od 50 kilometara.

Ukupno je 57 ski liftova, u vidu brzih žičara i gondola, namenjenih za prevoz 6, 8 i 12 osoba.

Skijanje, Italija Foto: Pixabay/polo7172

Dnevna karta za najmlađe skijaše u ovom ski centru je 35 evra, navodi „Skiresort.info“, dok mladi plaćaju 48, a odrasli 69 evra dnevnu kartu. Sezona traje od polovine decembra do sredine aprila.

3. San Martino di Kastroca (it. San Martino di Castrozza)

U fenomenalnom krajoliku karakterističnom za Dolomite nalazi se ovo, odlično opremljeno skijalište. Uz 21 ski lift, skijašima su na raspolaganju i staze različitih karakteristika i težine. Izuzev 16 kilometara lakih, postoje i staze srednje težine, čija je ukupna dužina 32 kilometra. Iskusniji skijaši mogu uživati u 12 kilometara dugim stazama koje su svrstane u kategoriju crnih, odnosno teških.

Skijanje, Italija Foto: Pixabay/spinheike

Sezona u San Martino di Kastroca traje od kraja novembra do polovine aprila. Većina staza, koje se nalaze na nadmorskoj visini između 1.404 i 2.357 metara, poseduju i opremu za osnežavanje.

Ove sezone, cena dnevne karte za mlade je 39 evra, navodi „Skiresort.info“, a za odrsale 58 evra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja