• 0
 ≫ 

Najznačajniji trag ranovizantijske kulture danas se nalazi na jugu naše zemlje

 ≫ 

Na mestu gde se Caričinska reka uliva u Svinjaričku reku, na 395 metara nadmorske visine nalazio se Caričin grad ili Justinijana Prima

  • 0
Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Ranovizantijski grad koji svedoči o izuzetno bogatoj istoriji tog područja izgradio je rimski car Justinijan Prvi, koji je živeo od 527. do 565. godine. Nazvavši ga Justinijana Prima, posvetio ga je svom rodnom mestu.

Ovaj znameniti rimski car rođen je u antičkom gradu Tauresiumu, koji se nalazio na oko 20 kilometara udaljenosti od Skoplja. Pripadao je rimskoj provinciji Ilirik.

Na mestu gde se Caričinska reka uliva u Svinjaričku reku, na 395 metara nadmorske visine nalazio se Caričin grad ili Justinijana Prima.

Caričin grad, Justinijana Prima Caričin grad / Foto: Wikipedia/Breza07

Tri arhitektonske celine

Arheološko nalazište Caričin grad danas se nalazi na jugu Srbije, na teritoriji opštine Lebane. Zbog svog istorijskog značaja lokalitet je pod zaštitom i okarakterisan je kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja.

Gornji i Donji grad, kao i Akropolj, koji je funkcionisao najverovatnije kao sedište arhiepiskopije, tri su arhitektonske celine, koje su činile uže područje ovog antičkog grada, navedeno je na sajtu Muzeja u Leskovcu.

Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Izuzev toga, grad je imao forum, odnosno glavni gradski trg kružnog oblika, kao i sakralne, trgovačke, zanatske, javne i stambene objekte.

Uže gradsko jezgro čini površina od oko 10 hektara, dok je dvostruko veća površina okolnog područja, koje se smatra širim delom Caričinog grada. Budući da je Akropolj bio podignut na platou, to je šire gradsko područje obuhvatalo padine podno njega uglavnom. Tu su živeli stanovnici grada  Justinijana Prima koji su se bavili kako različitim zanatima, tako isto i uzgojem stoke i zemljoradnjom.

Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Antički planirani grad

Zanimljiv je podatak da je Caričin grad izgrađen po vrlo pažljivom planu. Još je interesantnije to što je imao, za ono vreme, odlično osmišljenu i vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Rezervoar za vodu nalazio se na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti, a uz pomoć akvadukta je uže i šire područje Justinijana Prima bilo snabdevano vodom.

Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Mada su istraživanja ovog, izuzetno značajnog arheološkog lokaliteta, trajala dugi niz godina, te su prekidana zbog ratova najpre, otkrića do kojih su istraživači došli zaista su fascinantna.

Osim četiri bedema i centralnog gradskog trga, te akvadukta, otrkiveni su i ostaci čak osam bazilika, kao i terme i jezero, na kome se nalazila brana. Takođe su otkriveni i ostaci zanatskih peći i različitih objekata, koji su okarakterisani kao javni.

Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Arheolozi su tokom dugogodišnjih istraživanja na lokalitetu Caričin grad pronašli i i predmete izrađene od životinjskih kostiju, stakla i pečene gline, ali i od metala, pa čak i novčiće, koji su im pomogli da bolje upoznaju kako je funkcionisao ovaj antički grad.

Iako je za ono vreme važio za izuzetno napredan u grditeljskom smislu, nažalost, Caričin grad nije dugo opstao. Zapravo je funkcionisao tek oko osam decenija, kada su ga porušila avarska i slovenska plemena.

Video: Sagrađena kao vizantijska crkva, pa pretvorena u džamiju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja