• 2

Počev od 2023. godine ove zemlje će naplaćivati turističku taksu

Neosporna je činjenica da i sada postoje destinacije koje često posećuju turisti iz celog sveta, a na kojima je obavezno plaćanje turističkih taksi

  • 2
Evropska Unija, evri, budžet Foto: Shutterstock

S obzirom na to da se turizam više-manje u mnogim delovima sveta vratio na nivo pre početka pandemije, jasno je zbog čega postoji zabrinutost od prekomernih poseta turista.

Neke od popularnih destinacija širom sveta su, usled zabrinutosti zbog prekomernog turizma, već uvele turističke takse tokom 2022. godine. Neke će, pak to učiniti 2023. godine.

Neosporna je činjenica da i sada postoje destinacije koje često posećuju turisti iz celog sveta, a na kojima je obavezno plaćanja turističkih taksi. Turisti to možda i ne primete, prosto zato što se takse mahom uračunavaju u cene avionskih karata ili smeštaja u odabranom objektu.

Valensija Foto: Telegraf.rs

Valensija uvodi taksu dogodine

Ili krajem 2023. ili početkom 2024. godine na snagu će stupiti obaveza plaćanja turističke takse za putnike koji borave u svim vrstama smeštaja, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampone u Valensiji – ističe „Euronews.com“.

U zavisnosti od izbora smeštaja, cena će varirati od 50 centi do dva evra po noći, a do sedam noćenja. Kako navode nadležni, prihodi od takse bi trebalo da budu korišćeni za održivi razvoj turističkog sektora, kao i za obezbeđivanje smeštaja za lokalno stanovništvo koje je zaposleno u sektoru turizma, a po pristupačnijim cenama.

tajland, piće, plaža Tajland / Foto: Pixabay

Tajland uvodi taksu krajem ove godine

Kako ističe pomenuti portal, Tajland navodno krajem 2022. godine uvodi taksu od 300 bahta, što je osam evra.

Budući da turisti nekada nemaju zdravstveno osiguranje, guverner Turističke uprave Tajlanda je ranije izjavio za „Rojters“ da će deo prihoda „biti iskorišćen za zbrinjavanje turista“. Prihod će takođe biti korišćeni za očuvanje i budući razvoj brojnih turističkih atrakcija, kao na primer Velike palate u Bangkoku.

Dogodine i Venecija uvodi taksu

Ovo je tema koja je već neko vreme aktuelna. Najverovatnije će to biti od leta 2023. godine.

Predlog je da se naplaćuje taksa u iznosi od tri do deset evra, a što zavisi od vremena posete, odnosno od toga da li je u pitanju niska sezona ili visoka.

Turističku vizu uvodi i EU

Građani koji nisu sa teritorije Evropske unije, uključujući i stanovnike Amerike, Australije, Velike Britanije i druge zemlje van Šengenske zone, počev od novembra 2023. goodine moraće da popune aplikaciju i plate sedam evra, kako bi im bio dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

evropska unija foto: pixabay.com

Od plaćanja ove takse su izuzeti mlađi od 18 godina i stariji od 70.

Koje zemlje još uvode turističku taksu?

U mnogim zemljama turistička taksa se već naplaćuje. Neke su se odlučile na taj korak zbog ograničenja broja turista, dok je za druge to neka vrsta poreza na održivost. Prihodi od turističkih taksi se najčešće koriste za „održavanje turističkih objekata i zaštitu prirodnih resursa“.

Boravišna taksa u Austriji varira u zavisnosti od toga koja je pokrajina u pitanju. Turističku taksu naplaćuje i Belgija, gde je u određenim smeštajnim objektima uključena u cenu najma sobe, a u u drugima se odvojeno plaća.

beč Foto: shutterstock.com

Iako je u većini zemalja turistička ili boravišna taksa niža od 20 evra, u Butanu je čak 250 američkih dolara po osobi na dnevnom nivou za vreme visoke sezone. Za vreme niske sezone je nešto niža. Prednost je ta što ne uključuje samo smeštaj, već i prevoz, usluge vodiča, ali i ulaznice i ishranu.

Takse za turiste se u različitim iznosima naplaćuju i u Grčkoj, Nemačkoj, Hrvatskoj i Mađarskoj, ali i Sloveniji, Portugalu, Švajcarskoj i Španiji, te u Holandiji, na Novom Zelandu i u drugim zemljama širom sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Veteran

    18. decembar 2022. | 07:58

    Kako dolazi vreme naplacivace i udah vazduha ako se nađete u nekoj od zona u gradu, pa će biti naplacivanje po zonama, sve ludak do ludaka...

    Podelite komentar

  • Eto!

    17. decembar 2022. | 18:53

    Pa i bilo je krajnje vreme!

    Podelite komentar