• 0
 ≫ 

Zadužbina sina prvog srpskog kralja nalazi se u blizini Novog Pazara

 ≫ 

Budući da se manastir nalazi u blizini izvorišta reke Raške, to je za njegov naziv iskorišćen staroslovenski termin „sopot“, kojim se označavao izvor

  • 0
Manastir Sopoćani

Foto: Tanjug/TOS

Sin prvog krunisanog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog i Ane Dandolo bio je Stefan Uroš Prvi Nemanjić. Njegova zadužbina danas se nalazi u blizini Novog Pazara.

Budući da se manastir nalazi u blizini izvorišta reke Raške, to je za njegov naziv iskorišćen staroslovenski termin „sopot“, kojim se označavao izvor.

Manastir Sopoćani se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a i jedan je od boljih primera raške škole srednjevekovne srpske arhitekture.

Ne zna se tačno kada je manastir posvećen Svetoj Trojici izgrađen, ali se pretpostavlja da je to bilo u drugoj polovini 13. veka.

Manastir Sopoćani

Foto: Tanjug/TOS

Dogradnja i opustošenje Svetinje

Najverovatnije oko 1340. godine, srpski car Dušan Silni je dogradio otvorenu pripratu i visoki zvonik. Freske su u priprati posebno interesantne, budući da pokazuju noviju tendenciju za to doba. Na onima koje se i danas mogu videti, prikazani su car Dušan, njegova supruga i sin, navodi „Zadužbine Nemanjića“.

Istorija beleži da su Sopoćani razoreni tokom 17. veka od strane turske vojske. Više od dva veka nakon toga, Svetinja je opustela. Nažalost, zdanje je u velikoj meri oštećeno u tom periodu.

Kralj Dragutin, Kralj Milutin, Sopoćani, Manastir, Freska, Nemanjići

Kraljevići Dragutin i Milutin na fresci u crkvi manastira Sopoćani. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/srpskoblago.org/CrniBombarder!!!

Ono što je posebno zanimljivo, jeste da su freske u velikoj meri očuvane. Pretpostavlja se da je to zbog izuzetno kvalitetnog načina izrade. Na njima su se nekada nalazili i zlatni listići, koji su vremenom otpali, ali o kojima svedoče tragovi lepka.

U trećoj deceniji prošlog veka je manastir značajno obnovljen. Ne samo da je zdanje tada prekriveno ćeramidom, nego su obnovljeni i kupola, zidovi i svod.

Nažalost, manastir je još jednom pretrpeo značajna oštećenja. Zbilo se to u toku Drugog svetskog rata. U poratnim godinama je opet obnovljen.

Stefan Prvovenčani, Manastir Sopoćani, Srpska umetnost, Srednjovekovna Srbija

Kralj Stefan Nemanja II Prvovenčani na freski iz druge polovine 13. veka, u manastiru Sopoćani, zadužbini njegovog najmlađeg sina, tada kralja Stefana Uroša I Velikog, poznatog i kao Hrapavi. Na freski je Stefan Provenčani prikazan kao kaluđer Simon; njega je 1227. pred smrt zamonašio brat, žički arhiepiskop Sava. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / srpskoblago.org / CrniBombarder!!!

Remek dela srednjevekovnog fresko slikarstva

Mada je svaka freska u Sopoćanima posebna na svoj način, ima onih koje se naročito izdvajaju po lepoti i značaju.

Na površini od preko 30 kvadratnih metara izdvaja se kompozicija na kojoj je predstavljeno Uspenje Presvete Bogorodice, navodi „Serbia.com“.

U Sopoćanima se mogu videti i freske na kojima su prikazane scene iz života Stefana Nemanje, potonjeg Svetog Simeona.

Osim grobnice ktitora manastira, u Sopoćanima se nalazi i grobnica njegove majke, supruge srpskog kralja Stefan Prvovenčanog.

Video: Ovo je svet u malom a krasi ga srpska Studenica

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja