• 0
 ≫ 

Ovih 5 svetski poznatih atrakcija će biti zatvorene tokom 2023. godine

 ≫ 

Neke od njih su prosto oštećene, dok je u okviru nekih, pauza tokom pandemije iskorišćena za preuređenje ili unapređenje infrastrukture. Ima i onih koje su zauvek zatvorene

  • 0
Park ptica Jurong, Singapur Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Poznato je već da će tokom ove godine mnoga putovanja biti „iz osvete“, što je jedan od termina novijeg datuma. Odnosi se na to da su ljudi bili zatvoreni tokom pandemije, pa su davno zakašnele odmore iz snova za koje su štedeli odlučili da iskoriste.

I dok je veći deo svetski poznatih destinacija i atrakcija otvoren za posetioce, ima i onih koje su pretrpele značajne posledice prethodnog perioda.

Neke od njih su prosto oštećene, dok je u okviru nekih, pauza tokom pandemije iskorišćena za preuređenje ili unapređenje infrastrukture. Ima i onih koje su zauvek zatvorene.

U nastavku su navedene atrakcije koje neće biti dostupne tokom ove godine, a neke i duže, dok ima i onih koje nikada više turisti neće moći da posete. Za svaku od njih, CNN navodi i rezervnu destinaciju.

1. Ulica vozova, Hanoj, Vijetnam (engl. Train Street)

Dugo je jedna od najčešće fotografisanih ulica u glavnom gradu Vijetnama bila tema rasprava. Njom su saobraćali vozovi i to na svega nekoliko centimetara od kuća i prodavnica. Zato i ne čudi što je postala posebno poznata među turistima.

Ulica vozova, Hanoj, Vijetnam Foto: Pixabay/Huong4487

Prekomerni turizam je najpre postao smetnja, a zatim je primećen i njegov negativni uticaj na bezbednost. Neretko se događalo da su vozovi u poslednjem trenutku bili primorani da menjaju trasu, prosto zato što je bilo mnogo ljudi.

Tokom prošle godine su postavljene barijere, a svim firmama u toj ulici su oduzete dozvole za rad.

Rezervna varijanta, ako ste u Hanoju, mogla bi da bude obilazak istorijske četvrti, koja je izgrađena tokom kolonijalne ere. Izgradili su je Francuzi.

2. Podzemni muzej, Los Anđeles, SAD (engl. The Underground Museum)

Nije poznato do kada će biti zatvoren muzej koji su osnovali Noa i Kron Dejvis u Bernal Hajtsu. U saopštenju je navedeno da će biti zatvoren do daljnjeg.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Allies In Arts (@alliesinarts)
Iako je Noa preminuo 2015. godine, Podzemni muzej je nastavio sa radom, a naišao je i na podršku mnogih poznatih ličnosti. Obuhvatao je nekoliko izloga i funkcionisao je i kao knjižara, izložbeni prostor i društveni centar.

Obilazak drugih znamenitih muzeja Los Anđelesa može biti zamena za posetu ovom muzeju, koji je bio fokusiran na dela umetnika crne boje kože.

3. Park ptica Jurong, Singapur (engl. Jurong Bird Park)

Nakon više od 50 godina najveći park za ptice u Aziji najavio je u avgustu prošle godine zatvaranje.

Dobra vest je da neće prestati sa radom, već će biti premešten na drugu lokaciju. U pitanju je projekat podmlađivanja stanovnika ovog parka, pod nazivom „Mandai“. Prema najavama, novi prostor će biti otvoren ove godine, dok će njegovi određeni delovi biti otvoreni u naredne dve godine.

Park ptica Jurong, Singapur Foto: Pixabay/Arulonline

Botanička bašta u Singapuru, koja je deo Svetske baštine UNESCO-a dobra je rezervna opcija dok ne bude otvoren Park ptica na novoj lokaciji.

4. Muzej pisaca, Dablin, Irska (engl. The Dublin Writers' Museum)

Mnogi poznati pisci, poput Beketa, Vajlda i Jejtsa, vode poreklo iz Irske, pa ne čudi što je baš u Dablinu postojao muzej koji je čuvao spomen na bogato književno nasleđe.

Muzej pisaca Dablin Foto: Pixabay/Michael_Luenen

Počev od 2020. godine Muzej pisaca je bio zatvoren usled pandemije, ali se u međuvremenu ispostavilo da će tako ostati i ubuduće. Naime, zvaničnici ovog muzeja su u avgustu prošle godine objavili da će Muzej pisaca biti trajno zatvoren, zato što, kako su naveli „više ne ispunjava očekivanja savremenog posetioca muzeja u pogledu pristupačnosti, prezentacije i interpretacije“.

Ljubitelji pisane reči sada mogu posetiti Muzej književnosti Irske (MoLI), otvoren 2019. godine.

5. Plutajući restoran „Jumbo Kingdom“, Hong Kong

Čini se da godine nisu baš bile blagonaklone prema nekada najvećem restoranu na vodi. Iako su ga posećivale mnoge slavne ličnosti, vremenom je njegova popularnost jenjavala.

Jumbo Kingdom plutajući restoran, Hong Kong Foto: Pixabay/sjswarts

Kako su porasli troškovi održavanja kitnjastog broda na tri sprata, koji je nekada bio najveći restoran na vodi u celom svetu, a usled pandemije turizam u Hong Kongu oslabio, desila se i svojevrsna pomorska nesreća. Zapravo je ovaj brod-restoran trebalo najpre da bude prodat, a onda je na putu ka brodogradilištu u jugoistočnoj Aziji došlo do nesreće. Tačnije, u blizini Paracelskih osrtva u Južnom kineskom moru, brod je potonuo.

U Honk Kongu danas ipak postoje mnoge brodske linije i restorani, koji koliko-toliko mogu da pariraju ovom.

Video: Pecanje tigrova i krokodila u Zoo vrtu: Bizarna atrakcija za posetioce da se poveća zarada

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja