• 1

Neobičan svetski rekord: Za jedan dan je jeo u čak 18 poznatih restorana

Bilo mu je potrebno 14 meseci da pažljivo sve isplanira, budući da su u pitanju bili restorani koji su nosioci Mišlenovih zvezdica. Zapravo je trebalo da obezbedi rezervacije za neke od najprestižnijih restorana u gradu

  • 1

Da ljudi postavljaju sebi različite izazove, nije ništa neobično. Ipak, neki od tih izazova se pretvore u svetske rekorde, kao što je slučaj sa onim koji je sebi postavio Erik Finkelštajn iz Njujorka.

Bilo mu je potrebno 14 meseci da pažljivo sve isplanira, budući da su u pitanju bili restorani koji su nosioci Mišleinovih zvezdica.

Zapravo je trebalo da obezbedi rezervacije za neke od najprestižnijih restorana u gradu.

- Planiranje je bilo više od pola izazova – izjavio je Erik za CNN, uz napomenu da je prvo trebalo pronaći restorane koji žele da mu to omoguće, a zatim i logičan način da sve to sprovede u delo.

Ideja na koju je došao tokom pandemije je sprovedena uspešno i zvanično ju je priznala krajem prošle godine Ginisova knjiga rekorda.

Priprema i izazovi

Kako je napomenuo, najpre je kontaktirao sa više od 80 restorana, ali je odgovor dobio samo od njih deset.

Nažalost, susreo se i sa još jednom neprijatnošću. Nakon objavljivanja zvaničnog Mišlenovog vodiča, četiri restorana su izgubila zvezdice, i to samo 20 dana pre nego što je trebalo da bude upriličen njegov pokušaj postizanja Ginisovog rekorda.

Zato je odmah počeo da kontaktira i sa ostalim restoranima. Na svu sreću, uspeo je u tome da obezbedi rezervacije za svoj zvanični pokušaj 26. oktobra prošle godine.

Salata od avokada na žaru bila je prva na meniju. Usledili su kavijar, blini i drugi specijaliteti, pa tatar biftek i ostrige. Poslednji zalogaj je bio uni (morski jež) i japanski specijalitet čavanmuši, preliven kavijarom.

Ukupan račun iznosio je manje do 500 američkih dolara. Tačnije 484 dolara bez poreza i napojnica. Postizanje ovog svetskog rekorda trajalo je 11 časova i podrazumevalo je unos oko 5.000 kalorija, prema Erikovoj proceni.

Kako je objasnio, bio je stvarno sit i nakon otprilike dve trećine počeo je da oseća nervozu zbog tolikog jela. Iskreno je priznao da sutradan nije jeo gotovo ništa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Stanko

    2. februar 2023. | 22:23

    I ja bi to radio kad bi neko plaćao 😆

    Podelite komentar