• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Liza je prva žena koja je veslala Južnim okeanom: Sedam dana borbe veslima sa otvorenim vodama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suočavala se sa promrzlinama, pričinjenim lomljenjem prstiju, naglom mršavljenju, a sada drži deset rekorda u Ginisovoj knjizi

  • 0

Liza Farthofer dolazi iz Austrije i istakla se u svetu sporta kao veoma inspirativna žena, koja se danonoćno borila sa promrzlinama, nedostatkom sna i temperaturama ispod nule, kako bi postala prva žena koja je veslala kroz vodu Južnog okeana.

Liza je veslala je 407 nautičkih milja (753,7 kilometara) na otvorenim vodama na Antarktiku. Njen pohod na ove hladne vode trajao je od 11. do 17. januara.

Liza ima 31 godinu i inače je profesionalni jedriličar i veslač, koji se jednog dana sa svojim timom iz različitih zemalja uputio na ovu ekspediciju. Tim  je krenuo da vesla 1.500 kilometara od Antarktičkog poluostrva, pored ostrva Elefant do Južne Džordžije. Vraćali su se koracima putovanja iz 1915. godine, koje su izveli Ernest Šeklton i njegova posada od ostrva Elefant do Južne Džordžije. Nažalost, zbog bolesti i povreda u posadi, Liza i momci morali su da napuste svoju misiju na pola puta.

Međutim iznenadni kraj njihovog putovanja nije ih sprečio da osvoje impresivan niz naslova u knjizi Ginisovih svetskih rekorda.

Pored toga što je postala prva žena koja je veslala Južnim okeanom, hrabra Liza je takođe prva žena koja je veslala polarnim otvorenim vodama.

Timski, osvojili su još osam rekorda kao što je najduže veslanje Južnim okeanom, nekoliko vrsta ekspedicija na ljudski pogon u tim vodama, najjužniji početak i još neka dodatna ostvarenja, što u zbiru predstavlja čak osam osvojenih svetskih rekorda.

Dakle, to je po osam rekordnih titula za muškarce, ali 10 za superženu Lizu. Za "Guinnessworldrecords.com" je opisivala osećaj i kako je izgledao ovaj put:

- Svi me pitaju da li je bilo lepo, a ja nemam reči da to opišem. Ako ste na vodi i vidite ove ogromne blokove leda, to je jednostavno neopisivo - navela je Liza.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Farthofer (@lillifar)

Dodala je da temperatura nije bila toliki problem, koliko je bilo to što je sve bilo mokro i što nisu imali sklonište. Od straha od "morske bolesti", jela je vrlo malo i time mnogo smršala. Navela je da je čak pomislila da je polomila nožne prste kada se trudila da pritiskom izbalansira čamac.

Liza i njen tim veslali su sedam dana i šest noći, 24 sata dnevno.

U timovima od tri osobe, veslali bi sat i po pre nego što bi se zamenili, što im daje samo sat i po vremena da se odmore i spreme za ponovno veslanje.

To je impresivan podvig za koji većina nije mogla da zamisli da je fizički moguć. A stvari su postale teže kada su članovi posade počeli da trpe bolesti i povrede. Liza je dobila blaži stadijum promrzlina. Srećom, za dobrobit svih, odlučili su da sedmog dana završe svoju ekspediciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja