• 0

Ima ih oko 80, ali ovih 5 su najinteresantnije crkve brvnare u Srbiji

Osim u Srbiji, crkve od drveta građene su i na tlu Bosne i Hercegovine. Većinu ih je gradio narod, u želji da očuva verski identitet u vreme osmanske vladavine

  • 0

Različiti su razlozi za podizanje, uglavnom omanjih, crkava izgrađenih od drveta. Ali ono što je gotovo svim crkvama brvnarama u Srbiji zajedničko, jesu razmere.

Obično se radi o svetinjama manjih dimenzija, koje su neretko bile podizane na skrovitim mestima.

Građene se mahom u periodu između 17. i 19. veka, a ima ih oko 80, navodi „Wikipedia“.

Osim u Srbiji, crkve od drveta građene su i na tlu Bosne i Hercegovine. Većinu ih je gradio narod, u želji da očuva verski identitet u vreme osmanske vladavine.

arhitektura, Foto: RINA

1. Crkva brvnara u Sečoj Reci

Iako je jedna od osnovnih karakteristika crkava brvnara skromnost i po pitanju eksterijera i po pitanju enterijera, ova crkva donekle odudara od tog nepisanog pravila.

Crkva je posvećena Svetom Đorđu. Pretpostavka je da datira iz 15. veka.

U njenoj porti mogu se videti i krajputaši, jednostavni spomenici od kamena, koje su podigle porodice stradalih tokom ratova između 1912. i 1918. godine.

2. Crkva brvnara u Donjoj Orovici

Posvećena Saboru Svetih 12 apostola, ova crkva u selu nadomak Ljubovije se od 1982. godine nalazi pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro.

Prvobitna građevina s kraja 17. veka je potpuno stradala tokom Prvog srpskog ustanka, ali je ubrzo obnovljena zahvaljujući meštanima tog kraja.

Specifična je po načinu gradnje, budući da su meštani koristili tehniku gradnje „na žgljebove“, te su praktično sklapali daske jednu u drugu, bez korišćenja eksera.

3. Crkva brvnara u Jablanici

U zlatiborskom selu Jablanica nalazi se crkva brvnara posvećena Presvetoj Bogorodici. Izgrađena je tokom prvih decenija 19. veka.

Jedinstvena je po sobrašicama, zajedničkim trpezama za sve meštane sela, oko kojih su se ljudi okupljali za tri značajna verska praznika i to Pokrova Presvete Bogorodice, Petrovdana i Preobraženja.

Žabari Foto: Ivan Strahinić

4. Crkva brvnara u selu Četereže

Posvećena prazniku Rođenja Presvete Bogorodice i Svetoj Trojici, ova crkva brvnara izgrađena je u prvoj deceniji 19. veka. Nalazi se uz put koji spaja Žabare sa Petrovcem na Mlavi.

Kako njen izgled podseća na čuvenu crkvu Pokajnicu, u blizini Velike Plane, neretko je nazivaju i „Malom Pokajnicom“.

5. Crkva brvnara u Darosavi

U šumadijskom selu Darosava nalazi se crkva brvnara posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Počev od 1951. godine ova svetinja nalazi se pod zaštitom, budući da je okarakterisana kao spomenik kulture.

Interesantan je posebno njen ikonostas, koji je autentičan. Zna se da je svetinja izgrađena 1832. godine, mada se ne zna sigurno ko je bio njen ktitor.

U njoj je redovno bila služba do 2002. godine, a od tada se služba u ovoj brvnari organizuje tokom pojedinih crkvenih praznika.

Video: Blago Obrenovića skiveno je u njegovom bunaru: Dobrivoje je pronašao zlatnike velikog srpskog kneza

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja