• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najmanjih država sveta krije brojne znamenitosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na 739 metara nadmorske visine nalazi se Monte Titano, koji je ujedno i najviša tačka zemlje. Upravo za tu planinu je i vezana priča o osnivanju San Marina

  • 0
San Marino Foto: Pixabay/schwoaze

Pored toga što je jedna od najstarijih zemalja, Republika San Marino je i jedna od najmanjih u celom svetu, budući da zauzima površinu nešto veću od 60 kvadratnih kilometara.

U ekonomskom smislu se smatra vrlo uspešnom zemljom, koju karakteriše vrlo niska stopa nezaposlenosti, na prvom mestu.

Ima nešto više od 33.500 stanovnika, prema podacima iz 2014. godine, navodi „Wikipedia“. Osim sa italijanskom regijom Emilija Romanja, San Marino se graniči i sa regijom Marke, čiji je Ankona glavni grad.

Na 739 metara nadmorske visine nalazi se Monte Titano, koji je ujedno i najviša tačka zemlje. Upravo za tu planinu je i vezana priča o osnivanju San Marina.

San Marino Foto: Pixabay/12019

Dolazak osnivača zemlje

U vreme kada je današnje hrvatsko ostrvo Rab bilo deo Rimskog carstva, na njemu je živeo i klesar, po imenu Sveti Marin, koji je bio hrišćanin.

Budući da se to zbilo u vreme vladavine cara Dioklecijana, kada su hrišćani bili proganjani, to je i Sveti Marin utočište potražio na planini Titano. Na tom mestu je osnovao omanju hrišćansku zajednicu, od koje je 301. godine formirana prva zajednica današnje Republike San Marino, navodi „Visitsanmarino“.

Zvanično je Napoleon Bonaparta krajem 18. veka stanovnicima San Marina ponudio brojne poklone, ali i mogućnost proširenja teritorije zemlje sve do mora. Ipak, zahvaljujući svojoj mudrosti na prvom mestu, stanovnici ove republike su odbili tu mogućnost, ističući da su njima tadašnje granice sasvim dovoljne.

Znamenitosti San Marina

U svakom od devet kastela, odnosno regiona republike, nalaze se brojne znamenitosti. Kako velelepne građevine, tako isto i brojni spomenici i muzeji.

Bogato istorijsko, kulturno i arhitektonsko nasleđe vidljivo je na svakom koraku, pa ne čudi što je UNESCO prepoznao ovu republiku kao deo kulturnog nasleđa čovečanstva. U opštini San Marino nalaze se brojne prodavnice suvenira, a šetnja lepo uređenom pešačkom zonom, jedna je od omiljenih aktivnosti turista.

Kao značajan urbani centar izdvaja se kastelo Seravale, u kome se nalaze brojne prodavnice, dok se brojni spomenici i sakralni objekti mogu videti u Borgo Mađore. Upravo tuda prolazi i žičara, koja opštinu spaja sa istorijskim centrom San Marina.

Sakralni objekti

Na tako malom prostoru zadiviljujući je broj crkava. Bazilika del Santo i crkva San Frančeska tek su neke od njih.

Izgrađena polovinom 16. veka, crkva San Kuirino (it. Chiesa di San Quirino) podignuta je u spomen na neuspeli pokušaj zauzimanja grada tokom četvrtog veka. U prvim decenijama 18. veka je baš tu svoju legiju raspustio čuveni Garibaldi, ističe „Sanmarinosite“.

U okviru manastira Svete Kjare (it. Monastero di Santa Chiara) smeštene su prostorije Muzeja iseljenika i Univerziteta San Marino. Postoji mogućnost posete i lepo uređenoj bašti u okviru ove Svetinje.

Izuzev Državnog i Muzeja modernog oružja, San Marino se može pohvaliti i Muzejem zanimljivosti, ali i privatnim Muzejem voštanih figura.

Video: Moja Jela - Gambori kraj Radaljskog jezera

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja