• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova južnoamerička zemlja idealna je za ljubitelje avanture

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezero Titikaka, brojni nacionalni parkovi i kolonijalni gradovi, ali i mogućnost uživanja na karnevalima tek su neke od turističkih atrakcija ove zemlje

  • 0
Bolivija, Čile, Argentina, SAD, Australija i Kina Bolivija, Čile, Argentina, SAD, Australija i Kina / Foto: Pixabay

Višenacionalna Država Bolivija ili jednostavno Bolivija jedna je od država Južne Amerike i nalazi se u njenom centralnom delu.

Kada se uzme u obzir da se Carstvo Inka, naroda koji je važio za najnapredniji u periodu pre dolaska Kolumba, nalazilo delom baš na području današnje Bolivije, sasvim je jasno da se radi o zemlji izuzetnih potencijala.

Nažalost, stopa siromaštva u zemlji iznosi 53 odsto, a kako navodi „Wikipedia“, indeks humanog razvoja u ovoj demokratskoj republici je na srednjem nivou.

Iako se ne može reći da su turistički potencijali zemlje, poznate i po vrhovima Anda, dovoljno iskorišćeni, nema sumnje da Bolivija i te kako ima šta da ponudi posetiocima.

Bolivija Andi krompir Foto: Tanjug/AP

Jezero Titikaka, brojni nacionalni parkovi i kolonijalni gradovi, ali i mogućnost uživanja na karnevalima tek su neke od turističkih atrakcija ove zemlje.

Zemlja za ljubitelje avanture

Nema sumnje da će ljubitelji avanturističkih putovanja u Boliviji uživati. Dovoljno je pomenuti vrhove Anda i džungle Amazona, da adrenalinskih zavisnici uzmu o bzir i ovu destinaciju.

Bolivija, Čile, Argentina, SAD, Australija i Kina Bolivija, Čile, Argentina, SAD, Australija i Kina / Foto: Pixabay

Slavna dolina Ujuni krije mnoge interesantne atrakcije, a Slana polja su tek jedna od njih. Ujedno se radi i o najpopularnijoj bolivijskoj destinacija, čemu doprinosi podatak da se Ujuni može pohvaliti i Grobljem vozova, ostrvom Inkauasi i brojnim lagunama, od kojih je turistima najzanimljivija Zelena laguna ili laguna Verde. Svakako treba psoetiti i lagunu Kolorada, specifičnu po crvenoj boji vode i Hedionda, vulkansko jezero čiji se naziv prevodi kao Smrdljiva laguna, navodi „Boliviatravelsite“. Zbog visokog sadržaja gasa, u neposrednoj blizini jezera je zabranjeno pušenje.

Formacija od stena, čiji oblik umnogome podseća na drvo, jedno je od obeležja ovog regiona. The Rock tree jedno je od omiljenih mesta za fotografisanje mnogih koji posećuju Boliviju.

Bolje upoznavanje Amazona

Budući da je veći deo bolivijskog područja Amazona neistražen, nema sumnje da će ljubitelji avanture ovde uživati. U gornjem basenu reke Amazon, od 1995. godine funkcioniše Nacionalni park Madidi.

Bolivija put smrti Foto: Shutterstock

Smatra se jednim od biološki najraznovrsnijih u celom svetu, budući da u njemu obitava pet do šest hiljada biljnih vrsta. Sam nacionalni park zauzima područje od Anda do Amazona i vrlo je popularan među turistima, koji posećuju Boliviju.

U njemu se, pored ostalih, mogu sresti i autohtoni titi majmuni, ali i džinovske vidre i jaguari.

I sve to tek je deo brojnih lepota koje ova zemlja krije.

Video: Mislili ste da ste sve videli: Pronađena stena sa likom Homera Simpsona

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja