• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanski vrtovi Buenos Ajresa: Najveći vrtovi van postojbine nalaze se u ovoj zemlji Latinske Amerike

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vreme kada su Akihita i Mičiko bili japanski prestolonaslednik i princeza, 1967. godine otvoreni su Japanski vrtovi u Buenos Ajresu

  • 0
Buenos Ajres Foto: Pixabay/mampu

Pored toga što je glavni grad Argentine, Buenos Ajres je i najveći grad u ovoj zemlji Latinske Amerike i u svakom smislu je njen centar.

Uz to je i najbogatiji grad ne samo na području Južne Amerike, nego se i na čitavoj južnoj Zemljinoj hemisferi smatra najbogatijim.

Buenos Ajres se nalazi na mestu na kome se u Altantski okean uliva reka La Plata.

Uticaj različitih kultura

Budući da je ovaj višemilionski grad poznat i po šarolikom etničkom sastavu, u kome ima i dosta imigranata, to je i na arhitekturi Buenos Ajresa uočljiv uticaj njihovih kultura.

Buenos Ajres Foto: Pixabay/graphicalbrain

Jedna od napoznatijih građevina glavnog grada Argentine je i palata Berolo. Nekada sedište vlasti, u kolonijalnom periodu, Kabildo je još jedna značajna gradska građevina. U njoj danas funkcioniše Nacionalni muzej Kabilda i Majske revolucije.

Prepoznatljiva po ružičstoj boji, Kasa Rosada je nikla na mestu, na kome je nekada postojala tvrđava.

Buenos Ajres Foto: Pixabay/julianza

Kao primer savremene arhitekture Buenos Ajresa izdvaja se neboder Kavana, izgrađen u Art deko stilu, navodi „Vikipedija“. U vreme kada je izgrađen, 1936. godine i kada je Korina Kavana dala finansijska sredstva za gradnju, to je bio najviši južnoamerički neboder. Sem toga, bila je tada to najviša građevina u celom svetu, koja je bila izgrađena od armiranog betona. Počev od 1999. godine je zgrada Kavana zvanično stekla status istorijskog spomenika.

Buenos Ajres Foto: Pixabay/pierobrun

Japanski vrtovi u Argentini

Ono po čemu je Buenos Ajres još poznat jesu parkovi, za čije uređenje je zaslužan Čarls Tajs. Ovaj francuski arhitekta, koji je živeo do 30-ih godina prošloga veka, bio je upravnik svih parkova, ali i šetališta u glavnom gradu Argentine.

Najveći Japanski vrtovi u celom svetu, uz izuzetak njihove postojbine, Japana, nalaze se upravo u ovom gradu. I to u okviru „Parka trećeg februara“, u kome se nalaze i ružičnjaci, ali i jezera, koji ga čine prepoznatljivim.

Buenos Ajres Foto: Pixabay/julianza

U vreme kada su Akihita i Mičiko bili japanski prestolonaslednik i princeza, 1967. godine otvoreni su Japanski vrtovi u Buenos Ajresu. U njima se nalaze i kolekcija bonsaija i budistički hram. Posebnu draž ovim vrtovima daje i ostrvo, koje se u njemu nalazi, a na kome se gaji upravo japansko bilje, koje se smatra lekovitim.

U okviru tog parka nalazi se i Botanički vrt, koji je otvoren krajem 19. veka. Zauzima površinu od 69,772 i dom je za oko 5.500 biljnih vrsta. Ono što ga čini još zanimljivijim jesu brojna umetnička dela i skulture, koje se u njemu nalaze, ali i rimski vrt, zatim orijentalni i francuski vrt. Za nacionalni spomenik je Botanički vrt proglašen 1996. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Negde tu iznad duge: Ovaj vrt je raj za oči i hrana za dušu koja naprosto mami

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja