• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzej pozorišnih lutaka u Banjaluci jedini je takve vrste na evropskom tlu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na nadmorskoj visini od 164 metara, u kotlini leži Banja Luka. Budući da se može pohvaliti brojnim, lepo uređenim parkovima i alejama, to je neretko nazivaju i „Gradom zelenila“

  • 0
Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Grad na reci Vrbas nazvan je Banova ravnica, kako se današnji naziv Banjaluka slobodno prevodi. Prvo pominjanje u spisima datira još s kraja 15. veka.

O dobu kada su podrujem današnje Banjaluke vladali Rimljani danas svedoči vojno utvrđenje Kastra, odnosno tvrđava Kastel, koje je jedno od znamenitosti grada na Vrbasu.

Prostor današnjeg grada zatim zauzimaju Sloveni, pa Osmanlije i Austrougari, da bi tokom Velikog rata konačno bio oslobođen.

Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Danas je Banjaluka moderan grad, bogat kulturnim i istorijskim sadržajima. Ujedno je i najveća političko-teritorijalna jedinica Republike Srpske, navodi „Banjaluka.rs.ba“, budući da zauzima površinu od 1.239 kvadratnih kilometara.

Banjaluka je „Grad zelenila“

Na nadmorskoj visini od 164 metara, u kotlini leži Banjaluka. Budući da se može pohvaliti brojnim, lepo uređenim parkovima i alejama, to je neretko nazivaju i „Gradom zelenila“.

Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Na mestu nekadašnje Musline bare, gde bi se deca obično sankala i klizala u toku zime, danas se nalazi ulica Veselina Masleše ili, jednostavno Gospodska ulica, kako je među Banjalučanima poznata. Poreklo lokalnog naziva glavne šetališne zone u gradu posebno je interesantno.

Kako navodi „Banjaluka-tourism“, još 1855. godine je u toj ulici nikla jednospratnica, nazvana „Albanija“. Nju je nakon dobijanja dozvole za otvaranje trgovine, izgradio Toma Radulović, poznati Banjalučanin toga doba. Budući trgovac, Toma baš nije bio oduševljen time što su mu u radnju ulazili često seljaci i to najpre zato što nisu mnogo kupovali, a što je trajalo godinama.

Zato je u jednom trenutku odlučio da nešto preduzme. Jednostavno je rukom napisao „Gospodska ulica“ i taj natpis zatim zakačio na radnju.

Interesantno je pomenuti da se taj događaj zbio malo pre nego što su austrougarske snage osvojile grad, pa je taj naziv bio i zvanično prihvaćen od strane novih vlasti.

Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Vremenom su mnogi drugi trgovci ovde podigli zdanja, u različitim stilovima arhitekture. Danas je to glavna banjalučka šetališna zona.

Znamenitosti grada na Vrbasu

U zgradi stare železničke stanice, iz perioda austrougarske vladavine, danas se nalazi Muzej savremene umetnosti Republike Srpske.

Jedini Muzej pozorišnih lutaka na evropskom tlu nalazi se baš u Banjaluci. Muzejsku zbirku, koja se nalazi u sastavu Dečijeg pozorišta Repubike Srpske čini preko 200 lutaka, koje su uzele učešće u predstavama. Mnoge od njih izrađivane su ne samo u Banjaluci, nego i u mnogim drugim gradovima širom Evrope, ističe „Banjaluka-tourism“.

Svakako treba pomenuti i džamiju Ferhadije, o čijoj izgradnji postoje brojne, vrlo zanimljive legende. U Banjaluci se nalazi i obnovljena crkva Hrista Spasitelja, izgrađena na temeljima saborne crkve Svete Trojice, koja je srušena tokom Drugog svetskog rata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja