• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo zašto je Čačak proglašen gradom kulture: Svet mu ne može odoleti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj grad za svačije oči nudi neku zanimljivost

  • 0
DEJAN ZIVKOVIC

Čačak je ponosno prva Nacionalna prestonica kulture 2023. godine.

Grad, koji pre svega odiše prirodnim lepotama i spomeničkim nasleđima, bogatom kulturom i arhitekturom, uvek je rado posećeno mesto.

Ponuda kulturnog sadržaja u ovom gradu bogata je tokom cele godine. Baš takva je i pozorišna sezona, kada dolaze pozorišta iz raznih krajeva Srbije i izvode predstave u graskom Domu kulture koji je opremljen baletskom, likovnom i vajarskom školom kao i prostorom za dramske izvdbe. Pun pogodak za turizam!

Razni nastupi, izložbe kao i kulturne i književne večeri ne izostaju. Izvode se uvek na različitim mestima, što ih dodatno ukrasi. Lepu paletu izbora za održavanje kulturnih manifestacija čine galerija "Nadežda Petrović" i "Risim", Salon fotografija, Narodni muzej, Međuopštinski istorijski arhiv, prostorije Gradske biblioteke i još mnoga jednako upečatljiva mesta.

Različite manifestacije, koje neretko ulepšavaju život Čačana i svih gostiju čine Čačak gradom u kome definitivno nikada nije dosadno.

Ovo su neke od manifestacija koje nose istorijske i kulturne etikete naše velike istorije, a kojima se raduju i građani i turisti:

  • Vađenje zaleđenog krsta iz Morave na Bogojavljanje - Tradicija koja datira još od Drugog svetskog rata
  • Štampana reč - Izložbe izdavačko-štamparskih delatnosti Čačka, u organizaciji Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis"
  • Festival maske - Veliko takmičenje u pravljenju najbolje maske, ispraćeno zanimlivim programom
  • Karate, teniski, košarkaški, fudbalski turniri
  • Dani fotografije - Foto i kino klub Čačka organizuje izložbe popularnih autora
  • Kupusijada, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, Pitijada...
  • Recitatorske manifestacije kao i manifestacija "Disovo proleće"... I mnoge druge koje vam osvaja srce, dušu i stomak!

Grad Čačak prva je nacionalna prestonica kulture 2023. godine u okviru projekta "Prestonica kulture Srbije" raspisanog prošle godine, zahvaljujući fantastično osmišljenom programu "Čačanska rodna" koji će slikovito predstaviti istorijski i kulturni svet ovog lepog grada.

Projekat "Čačak - Nacionalna prestonica kulture 2023. godine" zvanično je pokrenut izložbom "Kolekcija kao ogledalo", koja ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Ono što zasigurno ne treba propustiti jeste Međunaroni sajam turizma u Beogradu koji će se održati od 23. do 26. februara, gde vas u Hali broj 4, pored ostalih ponuda putovanja, očekuju mnogi pravi mamci za turizam poput Čačka, kojima sigurno nećete moći da odolite, a za to će se postarati štand Turističke organizacije Srbije .

Spremite se na neverovatne ponude bajkovitih destinacija naše zemlje!

Video: Da simbolično skinemo mrak sa kulture: Otvaranje Medijane posle deset godina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja