• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako znači Zelena zemlja, najveće ostrvo na svetu je okovano ledom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi se stekla jasnija slika o tome kolikom količinom leda je prekriven Grenland, obično se navodi podatak da bi za čak sedam metara porastao nivo mora, ukoliko bi se, kojim slučajem otopio sav led kojim je ostrvo prekriveno

  • 0
Grenland Foto: Tanjug/AP

Najveće ostrvo na celom svetu nalazi se na području između dva okeana, Atlantskog i Severnog ledenog.

Grenland se nalazi u zavisnom položaju, budući da je pod suverenitetom Danske.

Zanimljivo je da zemlja čija je veća teritorija prekrivena ledom, nosi zapravo naziv Zelena zemlja, u prevodu sa lokalnog jezika.

Greenland, Grenland Foto: Tanjug/AP

Da bi se stekla jasnija slika o tome kolikom količinom leda je prekriven Grenland, obično se navodi podatak da bi za čak sedam metara porastao nivo mora, ukoliko bi se, kojim slučajem otopio sav led kojim je ostrvo prekriveno.

Samo jug je zelen

Kako navode lokalne legende, izvesni Erik Crveni je na Islandu nekoga ubio, pa je zato bio proteran na obližnje ostrvo, navodi "Wikipedia". U želji da privuče i druge ljude da se dosele, odlučuje da ga nazove Grenland (engl. Greenland), odnosno Zeleno ostrvo.

Grenland Foto: Tanjug/AP

Budući da je u južnom delu ostrva primetan uticaj Golfske struje, to je on zapravo i jedini prekriven zelenilom.

Ledom je rpekriveno nešto više od 80 procenata celokupne površine Grenlanda. Usled težine eldenog prekrivača, u unutrašnjosti najvećeg ostrva na svetu postoji kanjon, koji se nalazi na 300 metara ispod nivoa mora.

Najveći nacionalni park na svetu

Na severoistoku ovog ostrva nalazi se Severoistočni grenlandski nacionalni park, koji se smatra najvećim na celom svetu. Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa njime jeste da teritorijalno ne pripada nijednoj zvaničnoj administrativnoj jedinici.

Prostire se na površini od 972.000 kvadratnih kilometara, ističe "Visitgreenland". Obuhvata i najsevernije kopneno područje i najveću ledenu masu na severnoj hemisferi, oličenu u Grenlandskom ledenom pokrivaču. Na tom području ne postoje ni naselja ni gradovi, već isključivo meteorološke, vojne i istraživačke stanice, tako da u tom području obitava manje od 40-oro ljudi.

Razlog zbog koga se područje najvećeg nacionalnog parka na svetu neretko karakteriše kao "Arktička pustinja" vezan je za činjenicu da se na godišnjem nivou beleži izuzetno mala količina padavina.

Grenland Foto: Tanjug/AP

Koliko je to područje teško pristupačno pokazuje i podatak da mnogo više ljudi uspe godišnje da ostvoji Mont Everest, nego da poseti ovaj nacionalni park.

Turizam na Grenlandu

Svaki deo ovog ostrva interesantan je po nečemu, pa ne čudi što Grenland uglavnom posećuju avanturisti.

Grenland Foto: Tanjug/AP

U severnom delu ostrva se posetiocima nudi niz iskustava vezano za bolje upoznavanje ogromnih ledenih bregova. Posebno je atraktivan ledeni fjord Ilulissat, koji je uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a, navodi "Visitgreenland".

Južni deo ostrva može se smatrati zaslužnim i za naziv, budući da je zelenilo jedino tu vidljivo. Ljubitelji avanture imaju mogućnost da posete i Arktički krug, koji nudi kombinaciju surove prirode i tradicije, dok je istočni deo ostrva prilično izolovan i drugačiji. Kultura lokalnog stanovništva bogata je legendama, a rukotvorine koje izrađuju su zadivljujuće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja