• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dubrovnik i sve čari njegovog starog grada: Bogatstvo vekova i elitna turistička destinacija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoje skriveni delovi grada, za koje turisti ne znaju...

  • 2

Na krajnjem jugu Hrvatske nalazi se primorski grad koji godišnje ugosti više stotina hiljada ljudi u jednoj sezoni samo...

Grad u kome su se snimale epske serije i filmovi, grad gde se održavaju mnogi kulturni događaji, grad koji leti postaje središte turizma, a zimi "uspavano" primorsko mesto... Grad više religija, nacija...

Grad koji, kada ga spomenete bilo kome, dobijete zadivljen pogled sagovornika, jer zna o čemu se radi... Na obali mora, nekadašnja trgovačka Meka za ceo Balkan, a sada turistička Meka ljudima širom sveta - vodimo vas kroz čaroban Dubrovnik.

Dubrovčani su početkom 15. veka, zahvaljujući svojim diplomatskim talentima parirali rame uz rame sa Mletačkom republikom, time što su bili trgovačka spona za ceo Jadran i Balkan.

U ovom putopisnom videu, vodimo vas kroz stari grad Dubrovnika, koji se nalazi pri samoj obali mora.

Stari grad se sastoji od "severnog" i "južnog" dela koji, maltene po sredini, seče najveća ulica - Stradun.

Sam naziv Stradun potiče još iz Mletačke republike, a zapravo predstavlja podrugljiv naziv za široku, dugačku ulicu.

Postoji više teorija o tome kad je osnovan ovaj grad. Jedna od prihvaćenih teorija je da je Dubrovnik podignut u sedmom veku, kada su se Latini povlačili od Slovena sa teritorije današnjeg Cavtata. Kasnije su ti isti Sloveni izgradili naselje na južnim padinama brda Srđa, na kopnu preko puta hridi i nazvali ga Dubrava, što znači šuma duba (hrasta), navodi "Vikipedija".

Međutim, poslednjim arheološkim i istorijskim studijama utvrđeno je da je Dubrovnik dosta stariji, da datira mnogo dalje u prošlost od onoga što su istoričari mislili.

Veruje se da sam grad datira još u doba antike, u vreme starih Grka. Ispitivanjem samog Straduna, uz pomoć sondi, kao i ispitivanjem podnožja katedrali, ustanovljeno je da su sve ostale teorije o starosti grada verovatno pogrešne. Pronađeni su novčići i keramika iz drevne antike, tačnije Grčke, za koje se veruje da datiraju mnogo pre trećeg veka; stoga se i veruje da je i sam Dubrovnik osnovan nekad u tom razdoblju.

Danas Dubrovnik predstavlja jednu od elitnijih destinacija za letovanje i odmor. Na više desetina ogromnih kruzera se usidri svake letnje sezone, iz kojih izađe na desetine hiljada turista iz celog sveta.

Ono što je "gurnulo" Dubrovnik u "must see" svetsku destinaciju jeste serija "Game of thrones" (Igre prestola) koja je snimana upravo u starom gradu. To je privuklo na stotine hiljada turista da poseti ovaj grad u poslednjoj deceniji, doprinevši procvatu turizma.

Igra prestola, četvrta sezona Foto: HBO

Zbog svoje jedinstvene arhitekture, geografskog položaja i mirnih, tiših zima, ovaj grad je savršen za takve projekte.

U samom starom gradu možete zaviriti u stotine malih ulica, skrivenih kutaka... Jedan od njih je košarkaški teren, koji se nalazi na samim zidinama starog grada. Malo koji turista zna kako da dođe do terena, bez pratnje vodiča, a lokalni stanovnici često igraju košarku na njemu, kao i deca koja ponekad imaju časove fizičkog upravo ovde, kada je lepo vreme.

Još jedno lepo mesto koje treba obići je svetionik, koji se nalazi tik izvan starog grada, čuvena Porporela.

Sam grad ima dva velika ulaza/izlaza: Pile i Ploče, dok ostali ulazi u stari grad nisu toliko veliki, a neki zahtevaju penjanje od više stotina stepenica, što mnogim turistima ume da predstavlja blagu nelagodu.

Grad je poznat po tome da su mačke lokalni "stanovnici" i toliko su pitome da su uvek spremne da se pomaze, ali i možda "ogrebu" o neku poslasticu. Podseća na Istanbul ili jug Italije...

Cene smeštaja u starom gradu nisu male, no ukoliko se odlučite da iznajmite nešto van zidina starog grada, proći ćete povoljnije, a sam grad može i da se prepešači, s obzirom na to da nije toliko veliki kao neke svetske i evropske metropole.

Dubrovnik Ona.rs

Hrana i piće u restoranima su malo skuplje od većinskih evropskih prestonica, no restorani nikada nisu prazni.

Najbrojniji turisti koji posećuju Dubrovnik dolaze iz Azije (Kina, Japan, Koreja), kao i severne Evrope (Engleska, Irska, Skandinavske zemlje).

Još jedna sjajna stvar zbog čega preporučujemo da posetite Dubrovnik je ta što se na samo pola sata od grada nalazi Trebinje u kojem možete posetiti manastir Tvrdoš, a na sat i po grad Mostar.

Ceo video pogledajte na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lucky

    30. mart 2023. | 00:35

    Fantastičan grad.Jedan od najlepših koje sam obiśao a dosta ih je.

    Podelite komentar

  • Z

    29. mart 2023. | 22:47

    Bio je lijep dok početkom devedesetih nije postao enklava muslimana i zapadnih hercegovaca

    Podelite komentar