• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samaria na Kritu je druga najveća klisura u Evropi: 7 sati hoda kroz fascinantnu prirodu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveni pejzaž ne samo na ostrvu Krit, nego i u celoj Grčkoj, posetiocima nudi mogućnost uživanja u rezervatu biosfere UNESCO-a. Zanimljivo je pomenuti da je relativno mala reka formirala ovo čudo prirode

  • 0
Klisura Samarija, ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/fietzfotos

Jedno od čuda prirode na najvećem grčkom ostrvu, klisura Samaria spremno će dočekati turiste i ove godine.

Lokalne vlasti nedavno su izdale saopštenje, u kome je navedeno da će u maju klisura Samaria na Kritu biti spremna za turiste, budući da su u jeku radovi na održavanju i restauraciji glavne staze, prenosi “Greekreporter”.

U okviru predviđenih radova biće izvršena kako restauracija mostova, tako i održavanje celokupne staze i rukohvata. Uz to će biti formirane i adekvatne konstrukcije koje če sprečavati odrone.

Klisura Samarija, ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/eloneo

Od momenta kada je počeo da funkcioniše sistem elektronske prodaje ulaznica, leta prošle godine, Agencija za prirodno okruženje i klimatske promene (NECCA) je nadležna za upravljanje klisurom Samaria, koja je jedna od atrakcija ostrva Krit.

U toku prošle godine je gotovo 170.000 imalo prilike da poseti ovo čudo prirode. Tako je premašen rekord iz 2007. godine u broju posetilaca.

koze na kritu foto: Telegraf.rs

15 kilometara fascinantne prirode

Jedinstveni pejzaž ne samo na ostrvu Krit, nego i u celoj Grčkoj, posetiocima nudi mogućnost uživanja u rezervatu biosfere UNESCO-a. Zanimljivo je pomenuti da je relativno mala reka formirala ovo čudo prirode.

Klisura Samarija, ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/alain95440

I mada na ostrvu postoji još klisura, Samaria je svakako najpoznatija, budući da se po veličini nalazi na visokom drugom mestu na tlu cele Evrope.

Napušteno selo Samaria deo je područja klisure. Naziv je, kao i klisura, dobilo od drevne svetinje Osija Maria.

Klisura Samarija, ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/tinabierhoff

Izuzev čuvene kritske kri-kri koze, na području klisure obitavaju i mnoge druge autohtone vrste. Početak pešačke staze duge oko 15 kilometara je u selu Ksiloskalo, dok je njen kraj u Selu Agia Rumeli, koje se nalazi na potezu prema Libijskom moru.

Klisura Samarija, ostrvo krit, Grčka Foto: Pixabay/Alain95440

Mnogim posetiocima je naročito interesantan deo staze koji je poznat pod nazivom “Kapija”.

Ipak, oni koji imaju problem sa boravkom u manjem prostoru bi trebalo da razmisle pre nego što se upuste u ovu avanturu, jer je u tom delu razmak između dve strane klisure širok samo četiri metra. Ako se uzme u obzir i to da su okomite litice visoke tri stotine metara, sasvim je jasno zašto je to najatraktivniji deo staze kroz klisuru.

Procenjuje se da je turistima za prelazak celokupne dužine staze biti potrebno između pet i sedam časova hoda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja