• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dvorac Grašalković u blizini Budimpešte ima neverovatnu istoriju: Doživite bajku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upustite se u putovanje kroz vreme, u doba kraljeva i balova

  • 0
dvorac Grašalković Foto: NTO Mađarske - HTA

Ukoliko želite da provedete prvomajske praznike u jednoj od najlepših evropskih metropola - Budimpešti, čije su obale deo svetske kulturne baštine, preporučujemo da ne propustite da posetete i obližnji grad koji u sebi krije dvorac kao iz bajke.

Na samo 30 kilometara od mađarske metropole nalazi se gradić Gedele, a u njemu najveća barokna palata - dvorac Grašalković, jedan od najvažnijih obeležja mađarske arhitekture i kulture. Ovo čarobno mesto nekada je bilo dom kraljevskih porodica, te ako vas privlači mistika nekadašnje aristokratije - ovo je pravi izbor za vas.

Dvorac je izgradio grof Antal Grašalković Prvi, a nakon porodice Grašalković dvorac je imao više vlasnika, sve dok ga 1867. godine mađarska država nije otkupila, obnovila i poklonila kralju Franji Josifu I i kraljici Elizabeti Bavarskoj, povodom proslave krunisanja.

Kada bi zidovi umeli da govore, imali bi svašta da kažu o pokojnoj kraljici, prozvanoj "Sisi".

Naime, baštovani su želeli da joj ugode, pa su pre njenog dolaska (jer je dvorac služio kao vikendica kraljevskom paru) uvek sadili ispod prozora omiljeno cveće, ljubičice - dan i noć, a prilikom svojih poseta Sisi je okupljala oko sebe krem aristokratije i organizovala konjičke trke i pohode u lov.

U periodu između dva svetska rata izgrađen je bunker dubine deset metara koji je i danas otvoren za posetioce i gde, između ostalog, možete uživati i u legendarnim pesmama Kataline Karadi. Posle Drugog svetskog rata, Sovjeti su dvorac pretvorili u kasarnu, a krajem devedesetih u potpunosti je rekonstruisan.

Prilikom posete dvorcu možete istraživati život kraljice Elizabete, zalaziti u privatne odaje gde je očuvana sva originalna postavka nameštaja, prošetati izvanrednom botaničkom baštom ili se zaputiti do konjičkog parka udaljenog samo par kilometara i uživati u prirodi i mađarskim specijalitetima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja