• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog brojnih čuda koja se vezuju za ime Starca Zosima, ovaj manastir je izuzetno posećen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Joakim Vujić bio je prvi koji je posetio ovu svetinju i o tome ostavio pisani trag. Zbilo se to u prvim decenijama 19. veka. Izuzev kraćeg opisa svetinje, u svojim zapisima je pomenuo i grob Zosima sa Sinaja, kasnije poznatog i kao Zosim Tumanski

  • 1
Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Slavni srpski junak je, prema narodnom predanju, podigao manastir nadomak današnjeg grada Golupca, koji je postao jedna od najposećenijih svetinja u tom delu naše zemlje.

Tim pre, što se u manastiru Tumane čuvaju i zemni ostaci Zosima Tumanskog, monaha sa Sinaja, koji je sticaem nekih loših okolnosti, baš u blizini svetinje i izgubio život.

Selo Kobilje, u kome je prema predanju rođen Obilić, nalazi se u blizini manastira. Poznat je podatak da je u selu nekada znanom kao Dvorište, Miloš imao i dvore, navodi “Vikipedia”, u čijoj okolini je i lovio.

Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Slučaj ili sudbina, tek jednom prilikom, u toku lova Miloš je potegao strelu i ranio monaha sa Sinaja, isposnika Zosima, koji je na tom području i živeo. Upravo zahvaljujući tom nemilom događaju, Miloš odlučuje da podigne zadužbinu na mestu, na kome je Zosim ispustio dušu. Tako barem navodi jedno od narodnih rpedanja, koje se odnosi na istoriju ove svetinje.

Učenik Grigorija Gornjačkog

Sveti Zosim je najverovatnije bio učenik Grigorija Gornjačkog, mada o njegovom životu nema baš mnogo podataka. Ako se izuzme narodno predanje o osnivanju manastira Tumane, u kome se pominje i njegova smrt.

Pretpostavlja se da je najpre sa Sinaja, u društvu svog učitenja Grigorija, kasnije prozvanog Gornjački, došao upravo na područje Gornjačke klisure, navodi sajt manastira Tumane. Ipak, smatra se da je Zosim želeo da živi usamljeničkim životom, pa se pretpostavlja da zato i napušta Gornjačku klisuru i mir pronalazi u šumama oko današnjeg manastira u blizini Golupca.

Joakim Vujić bio je prvi koji je posetio ovu svetinju i o tome ostavio pisani trag. Zbilo se to u prvim decenijama 19. veka. Izuzev kraćeg opisa svetinje, u svojim zapisima je pomenuo i grob Zosima sa Sinaja, kasnije poznatog i kao Zosim Tumanski.

Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Izuzetno poštovan svetac

Da li zbog mučeničke smrti, koju pominje narodno predanje ili zbog čuda koja su se dešavala i dešavaju se na njegovom grobu, a kojima su mnogi svedočili, tek Zosim Tumanski vremenom je postao omiljen i često pominjan, posebno među narodom ovog kraja.

Manastir Tumane, Veliki petak Foto: Nikola Tomić

Posebno su mi bili zahvalni oni, koji su nakon posete njegovom grobu bili izlečeni od najrazličitijih bolesti.

Svake godine počev od 1992. godine, kada je i kanonizovan, tokom avgusta meseca, Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Obretenja svetih moštiju Zosima Tumanskog, kada je možda i najlepše posetiti svetinju njemu posvećenu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    30. april 2023. | 16:11

    SLAVA I MILOST SVETOM ZOSIMU I SVETOM JAKOVU. AMIN.

    Podelite komentar