• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 zemalja za koje (ni)ste verovatno čuli do sada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke od njih poznate su samo malom broju ljubitelja putovanja i tek čekaju da budu otrkivene

  • 2
Butan Foto: Pixabay.com

Uprkos izuzetno bogatom nasleđu i mnogim zanimljvim lokacijama, u svetu jednostavno postoje zemlje koje još uvek nisu otkrivene u turističkom smislu.

Neke od njih poznate su samo malom broju ljubitelja putovanja i tek čekaju da budu otrkivene.

1. Butan

Poznat i kao “najsrećnija zemlja na svetu”, budući da poštuje filozofiju, koja podrazumeva procenu bruto nacionalne sreće ne na osnovu finansija, već na osnovu sreće ljudi koji u toj zemlji žive, Butan se nalazi u istočnom delu Himalaja.

Butan Foto: Pixabay.com

Predeli izuzetne lepote i drevni budistički hramovi, neki su od osnovnih razloga za posetu ovoj zemlji.

2. Nauru

Odmah nakon Vatikana i Monaka po veličini nalazi se i ova država u Tihom okeanu. Nekada britanska kolonija, ostrvska država Nauru je nezavisna počev od 1968. godine.

3. Tonga

U samom srcu južnog Pacifika nalazi se zemlja dobronamernih i srdačnih ljudi. Tonga je takođe poznata po tome što spada u red malobrojnih zemalja, koje nisu osetile negativne aspekte kolonizacije. Zahvaljujući tome su njeni stanovnici u velikoj meri uspeli da očuvaju svoju tradiciju i kulturu, navodi “Greekreporter”.

Kiribati ostrvo Foto: Pixabay.com

4. Kiribati

Ukupno 32 atola čine teritoriju ostrvske države Kiribati, koja se nalazi na području Okeanije. Počev od 1979. godine zemlja se oslobodila zavisnog položaja, budući da je njom do tada vladalo Ujedinjeno kraljevstvo.

Kiribati spada u red zemalja sa niskom stopom ekonomskog razvoja, pa je u tom smislu u zavisnom položaju u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Lesoto Foto: Tanjug/AP

5. Lesoto

Zemlja bogatog kulturnog nasleđa, Lesoto se nalazi na području južne Afrike. Mnogobrojni stanovnici ove zemlje usmereni su na poljoprivredu, koja se smatra i osnovnim izvorom prihoda. Posebno je u zemlji razvijena tekstilna industrija.

6. Andora

Iako je u pitanju površinski jedna od najmanjih država sveta, Andora se može pohvaliti ne samo bogatom istorijom i kulturom, nego i gotovo nestavrnim pejzažima.Nalazi se na području između španske i francuske teritorije, u jugozapadnom delu Evrope. U Andori postoji i nekoliko rezervata i parkova prirode.

7. Grenada

U jugoistočnom delu Karipskog mora nalazi se ova ostrvska država, znana po dugoj i bogatoj istoriji, ali i po fenomenalnim pejzažima. Mada je možda u pitanju jedna od najpoznatijih zemalja na ovoj listi, turistima je Grenada ipak poznatija po plažama, iako njena istorija takođe zavređuje pažnju posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • A. P

    30. april 2023. | 22:11

    Niste bili u Dzibuti glavni grad drzave Dzibuti.

    Podelite komentar

  • Komsija

    30. april 2023. | 18:57

    Pa to su one bratske zemlje sto su povukle priznanje kosova zar ne?

    Podelite komentar