• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gostoljubivi ljudi su najveće bogatstvo jedine demokratske zemlje u Latinskoj Americi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 1949. godine došlo je do promene ustava, tako da je Kostarika postala prva zemlja u tom delu sveta, koja zvanično nema vojsku

  • 0
Kostarika, Latinska Amerika Foto: Pixabay/michaelaruffino

Jedina zemlja na području Latinske Amerike koja ima demokratsko uređenje, ujedno je visoko rangirana prema Indeksu humanog razvoja.

Počev od 1949. godine došlo je do promene ustava, tako da je Kostarika postala prva zemlja u tom delu sveta, koja zvanično nema vojsku.

Kostarika, Latinska Amerika Foto: Pixabay/jconejo

U zemlji vlada tropska klima, a osim na Karipsko more, Kostarika ima izlaz i na Veliki tihi okean, navodi “Vikipedia”. Prisutna su samo dva godišnja doba i to kišno, odnosno zima i suvo godišnje doba, koje se karakteriše kao leto.

Zemlja srećnih i gostoljubivih ljudi

Stanovnici Kostarike, poznati i kao Tikosi smatraju se najvećim bogatstvom ove zemlje. Posebno sa ponosom ističu činjenicu da se u njihovoj zemlji neguje tradicija demokratije i da više od sedam vekova nemaju vojsku, ističe “Visitcostarica”.

Kostarika, Latinska Amerika Foto: Pixabay/prohispano

Pejzaži koji su mogu videti u Kostariki i aktivnosti koje su na raspolaganju posetiocima, uglavnom privače pažnju avanturista. U zemlji postoji i nekoliko aktivnih vulkana, a na 3.819 metara nadmorske visine nalazi se planina Čiripo, koja je ujedno i najviša u Kostariki.

Kombinacija džungli, u kojima preovlađuje tropska vegetacija i plaža, te druga zanimljiva područja u zemlji, čine Kostariku posebno interesantnom destinacijom.

Može se pohvaliti i jednim glavnim aerodromom, udaljenom oko 20 kilometara od glavnog grada, San Hozea, ali i drugim manjim aerodromima, koji se nalaze u različitim delovima zemlje. Gradovi širom Kostarike su prilično dobro povezani, što mnoge turističke atrakcije čini lako dostupnima.

Mali Amazonas na Karibima

Na karipskoj strani zemlje nalazi se jedan od brojnih nacionalnih parkova. Bogato rastinje i veliki broj životinjskih vsrta osnovna su obeležja Nacionalnog parka Tortuguero. Baš zato se neretko karakteriše i kao Mali Amazonas, budući da je ta brazilska država takođe poznata po biodiverzitetu. Riba Gaspar, američki krokodil, zelene kornjače i lamantin, tek su neke do zaštićenih vrsta koje na tom području obitavaju.

Kostarika, Latinska Amerika Foto: Pixabay/fotografbee

Čak oko polovine ukupnih vrsta ptica u Kostariki, naseljavaju baš područje tog nacionalnog parka.

Na površini od oko 200.000 hektara prostire se i PILA, Međunarodni park La Amistad. Budući da je nastao zaslugom Vlada Kostarike i Paname, poznat je i kao jedini dvonacionalni park, ističe “Visitcostarica”. Naziv parka se slobodno prevodi kao “prijateljstvo”, a njegova površina na panamskoj strani približna je površini koju park zauzima u Kostariki.

Veliki broj divljih životinja obitavaju na području ovog parka. Izuzev 263 vrste vodozemaca i 400 vrsta ptica, tu stanište ima i 213 vrsta sisara. Takođe, autohtono stanovništvo naseljava područje tog parka, i upravo zbog izolovanosti, uspeli su u velikoj meri da očuvaju svoju tradiciju i kulturu.

Kostarika, Latinska Amerika Foto: Pixabay/cathalin

Jedna od glavnih atrakcija Kostarike su i vulkani, a posebno vulkan Arenal. Poslednja erupcija tog vulkana zabeležena je 1968. godine, a područje na kome se nalazi je počev od 1994. godine okarakterisano kao nacionalni park. Izuzev brojnih vidikovaca, u tom nacionalnom parku nalaze se i termalni izvori, koji privlače pažnju posetilaca. Iako se i dalje smatra aktivnim, prema rezultatima praćenja seizmičke aktivnosti, 2010. godine je nastupila faza mirovanja vuklana Arenal.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja