Šta ne treba raditi tokom boravka u Severnoj Makedoniji
Tradicija jednog naroda je oličenje sveg njegovog bogatstva, stoga makedonsko stvaralaštvo ima neprocenjivu vrednost kao kulturno obeležje.
Za potpuno zadovoljstvo dok ste u makedonskim restoranima, ne ustručavajte se da naručite pesmu, koju će makedonski tamburaši odsvirati samo za vašu dušu.
Na Balkanu postoji izreka koja kaže "Ako putujete Srbijom ne pevajte, kada putujete kroz Bosnu ne igrajte, a kada prolazite kroz Severnu Makedoniju, ne igrajte i ne pevajte, jer su Makedonci majstori i muzike i kola."
Greh je doći u Makedoniju i ne probati lozovaču, naravno u kombinaciji sa šopskom i bienim sirom. Nikako ne smete a da ne probate tradicionalna makedonska jela.
Pored čuvenih vina u kombinaciji sa nekim od makedonskih sireva, nadaleko poznatim berovskim sirom i galičkim kačkavaljem, greh bi bio ne probati najpoznatiji makedonski aperitiv, makedonsku lozovaču, koja se konzumira uz šopsku salatu, proizvedenoj po najsavremenijim metodama, sazrelo u hrastovim buradima u posebnim uslovima.
Makedonska kuhinja je skoro uvek omiljena među strancima, koji su očarani našim tradicionalnim jelima i teraju ih da se ponovo vrate. Kod nas svi znaju šta je pasulj, to je tradicija koja se neguje kao i svaki drugi običaj i nema ko ga nije probao. Većina Makedonaca ima pasulj na meniju bar jednom nedeljno. I nije da na drugim mestima nema pasulja i specijaliteta od njega, nego kao pasulj "tetoec" spremljen u zemljanom tiganju sa suvom paprikom - nema nigde, reći će tetovci, zeljanice ili pite sa domaćim, mesenim korama su pravi specijalitet koji budi sva vaša čula.
Zelnik je legendarni kulinarski klasik kod nas, ohridska pastrmka kao endemska vrsta ribe koja živi u Ohridskom jezeru prepoznatljiva je i po ukusnom belom mesu. Ohridska pastrmka se javlja u tri podvrste: Letnica, Struška pastrmka i Ohridska belvica. Specijaliteti ohridske pastrmke su najtraženiji u restoranima u Ohridu i Strugi. Ohridska pastrmka se konzumira na različite načine. Poznato je nekoliko specijaliteta ove vrste ribe, kao što su ohridska pastrmka na Peštanski način, ohridska pastrmka na roštilju, Tresena pastrmka, Ohridska pastrmka sa bademima i isto tako pastrmajlija koja je posebna vida pite napravljene od testa i mesa koja ima duguljasti oblik sa posipanim seckanim mesom po njoj i obično se pravila u zimskom periodu.
Naziv potiče od reči pastrmi, što znači usoljeno i sušeno ovčije ili jagnjeće meso. Ovaj specijalitet je dobar kada se služi sa jogurtom, ali je ukusan i kada se zalije crnim vinom. Tradicionalna đomleza se pravi ispod sača. Ako ste nekoga posetili pa vam je napravio đomlezu znači da vas mnogo poštuju. Priprema se od mešavine slične palačinkama, brašna, vode, soli, ulja, a neki dodaju kiselo mleko i jaja. U Makedoniji ajvar važi za legendarni i pravi specijalitet. Svi su bukvalno fascinirani crvenim savršenim namazom od crvenih paprika koje su prethodno pečene, oljuštene i mlevene dok ne postanu pire. Makedonska kuhinja je veoma raznovrsna i ukusna, pa šta god da ponudite gostima, velika je verovatnoća da će želeti da pokušaju ponovo.
Ohrid se mora posetiti ovog leta!
Ohrid, biser Makedonije, je svakako nezaobilazna destinacija. Ohrid ima najstarije jezero u Evropi - u gradu ima 365 crkava i tu je osnovan prvi evropski univerzitet. Procenjuje se da je Ohridsko jezero staro više od 4 miliona godina i jedno je od najdubljih jezera u Evropi, dom je za više od 300 endemskih vrsta i UNESKO-vo je nasleđe od 1979. godine.
Ako želite da napravite raspored šta da vidite u Ohridu, biće vam potreban dobar vodič i dosta vremena. Od Samoilovih tvrđava, Plaošnika, crkve Svetog Klimenta Ohridskog, do crkve Svete Sofije, mosta do Sv. Jovan Kaneo i nastavite kroz Ohridsku čaršiju, ukrcajte se na čamac i otplovite do jedne od plaža. Pored prelepih plaža i živopisne prirode, upotpunjene odsjajem sunca u jezeru, proći ćete pored Trpejce i Ljubaništa i evo vas ispred prelepih izvora kompleksa Svetog Nauma.
Pravo vreme za uživanje i odmor. Brojne kulturne i zabavne manifestacije koje se nude za svačiji ukus moraju se doživeti da bi se ispričale. Avanturisti svakako ne bi trebalo da zaobiđu kanjon Matka, planinu Galičicu i zmijsko ostrvo.
Za avanturiste, zemlja nudi paraglajding, ronjenje, jedrenje, vožnju kajakom gde možete osetiti adrenalin visoko u planinama ili duboko pod vodom.
U Severnoj Makedoniji ne treba propustiti najveću podvodnu pećinu na svetu - pećinu Vrelo na Matki. Kanjon je poznat po penjanju po stenama, kajaku, kultnom pogledu na Skoplje i nekoliko srednjovekovnih manastira, pa pećina samo povećava svoju popularnost.
U Severnoj Makedoniji postoji i ostrvo zmija! Da, dobro ste čuli: Makedonija je na kopnu, ali to ne znači da nema svoje ostrvo. Golem grad ili Zmijsko ostrvo je ostrvo koje se nalazi u Prespanskom jezeru, koje je deo Nacionalnog parka Galičica, jednog od tri nacionalna parka u Makedoniji. Jedini stanovnici ostrva sada su zmije, ali postoje tragovi ljudskog prisustva.
Ako dođete u Makedoniju, ne smete a da se ne popnete na planinu Galičicu, gde ćete doživeti prelep pogled na dva jezera - Ohridsko i Prespansko jezero, a uživaćete u prirodi i čistom vazduhu.
Iako je Makedonija veoma mala zemlja, ima mnogo toga da ponudi. Severna Makedonija je zaista zanimljiva zemlja i vredi je posetiti, ko je jednom video ovu lepotu vratiće se ponovo!
(Ona.rs/PR)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nata
Ne svidja mi se S. Makedonija, previse sipaca za moj ukus.
Podelite komentar
Ja
Dobar posten ponizan narod.a najvise gostoljubiv.
Podelite komentar
Мима
Доле сам изгубила невиност! Македонци су најлепши ❤️❤️❤️
Podelite komentar