• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovčarsko-kablarska klisura: Od tranzitnog područja do oaze za uživanje u prirodi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo područje koje je decenijama zapostavljeno, bez značajnijih ulaganja u poslednjih 60 godina, rasterećenjem saobraćaja i zagađenja postaće prirodna oaza za turiste svih profila

  • 0
Ovčarsko-kablarska klisura Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlada Srbije i međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na čijem čelu je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, finansira i sprovodi niz projekata iz domena infrastrukture, turizma i ekologije.

Ovo područje koje je decenijama zapostavljeno, bez značajnijih ulaganja u poslednjih 60 godina, rasterećenjem saobraćaja i zagađenja postaće prirodna oaza za turiste svih profila – avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog.

Projekti koji kreću sa realizacijom tokom juna meseca, uključuju: Kapije dobrodošlice, vidikovac Kablar Skywalk, stiže nam prvi domaći ekološki trimaran, završetak projektovanja izmuljavanja jezera Međuvršje preko bilateralnog sporazuma sa Mađarskom; završetak projektovanja izgradnje Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, vodovoda i kanalizacije u Ovčar banji; uređenje priobalja od pristaništa ka brani Međuvršje; izgradnja parkinga na jezeru Međuvršje, nastavak izgradnje puta od Ovčar banje do Kablara, saobraćajnica i most u opštini Lučane, i mnogi drugi.

U prethodnom periodu smo realizovali niz projekata na ovom području, kao što su

  • Amfiteatar, trg i park Ovčar banje
  • Pristanište na jezeru Međuvršje
  • Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja
  • Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga – 1,5 km
  • Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje - izvučeno preko 600 tona raznog otpada
  • Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka)
  • Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji
  • Započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom mna to da postoji mnogo nagomilanih problema koje fazno ali najbrže moguće rešavamo.

Žitelji Ovčar banje, kao i ljubitelji Ovčara i Kablara, mogu da dožive sve promene i u što većem broju obilaze i uživaju u najpoznatijim lokalitetima. Već se pojavljuju povratnici iz inostranstva koji vide novu šansu za život i rad u svom kraju, otvaranje novih malih preduzeća, razvoj seoskog turizma, održavanje raznih sportsko-kulturnih manifestacija, itd.

Ovčar banja i klisura su tokom letnje sezone 2022. postali epicentar dešavanja, konkurentnih ostalim razvijenim turističkim destinacijama u Srbiji, sa originalnom i neistraženom ponudom, ljubaznim domaćinima i pravom merom moderno-tradicionalnog stila.

Stvorili smo svoj brend, dođite i doživite jedan od najlepših krajeva Srbije, jer tako se voli i podržava svoja zemlja.

(Ona.rs / Promo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja