• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Božji most i Đavolja stena dve su najpoznatije atrakcije u tom delu susedne Rumunije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni most Ponoarele, nazvan po istoimenom gradu, nastao je urušavanjem pećine, koja se nalazi u blizini

  • 0
Božji most, Prirodni most u Ponoarelu, Rumunija Foto: Shutterstock

Jedini prirodni most na kome funkcioniše drumski saobraćaj nalazi se u Rumuniji. Prerast poznata pod nazivom Božji most ujedno je i najveći most nastao silom prirode u celoj zemlji, dok se nalazi na drugom mestu na Starom kontinentu.

Širok je 13 metara, a njegova dužina je 30 metara. Debljina Božjeg mosta (rum. Podul lui Dumnezeu) je devet metara i nalazi se na 22 metra visine.

Prirodni most Ponoarele, nazvan po istoimenom gradu, nastao je urušavanjem pećine, koja se nalazi u blizini.

Legende o nastanku Božjeg mosta

Smešten u gradu Ponoarele, Božji most prate i različite, vrlo interesantne legende. Jedna od najpoznatijih vezana je za nečastivog, koji je u davna vremena tu obitavao.

Božji most, Prirodni most u Ponoarelu, Rumunija Foto: Shutterstock

Kako navodi ta legenda, stanovnici tog područja su se usrdno molili Bogu da ih oslobodi prisustva đavola, navodi “Libertatea”. Upravo zato je Bog uništio pećinu, u kojoj je obitavao nečastivi. Legenda veli da je udario u tavanicu te pećine, što je nateralo đavola na beg. Uspeo je da izađe iz pećine i da se uhvati rukama za sam vrh brda iznad pećine, koje od tada nosi naziv Đavolja stena.

Božji most, Prirodni most u Ponoarelu, Rumunija Foto: Shutterstock

Nije to jedina legenda koja se vezuje za Božji most. Prema jednoj od njih, nastanak ovog mosta vezan je za mitskog junaka Herkula ili junaka rumunske bajke po imenu Iovana Iorgovana, koji ga je sagradio kako bi uspeo da uhvati Hidru.

Okolina Božjeg mosta

Pećina duga više od sedam stotina metara jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u okolini Božjeg mosta. Lučni ulaz širok je 15 metara, dok je njegova visina veća od tri metra.

Božji most, Prirodni most u Ponoarelu, Rumunija Foto: Shutterstock

Crkva Stei posvećena je Svetom mučeniku Pantelejmonu i Svetom arhijereju Nikolaju. Izgrađena je u obliku drvene kuće, koja ima trem.

Jedna od možda najpoznatijih prirodnih atrakcija u tom delu Rumunije, koja je fascinantna posebno s proleća jeste i šuma jorgovana. Upravo na putu do šume se nalazi pomenuta crkva, ali i druge zanimljivosti, među kojima se posebno izdvaja očuvani mlin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni vodopadi na reci Beu i strmi kanjon Nere: Rumunski dragulj prirode nadomak Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja