• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstariji čovek je izgleda živeo na tlu ove zemlje u našem komšiluku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriće do koga su došli rumunski speleolozi smatra se vrlo značajnim, budući da su u pitanju fosilni ostaci Homo sapiensa, čija je starost procenjena na oko 35.000 godina

  • 0
Pećina, Rumunija

Foto: Pixabay/PaulCosmin

Niko nije ni slutio da će jedno otkriće poremetiti dotadašnja saznanja o ljudima i njihovoj istoriji. Zbilo se to 2002. godine u Pećini sa kostima, kako se prevodi njen rumunski naziv Peştera cu Oase.

Nalazi se u jugozapadnom delu Rumunije, nadomak grada Anina.

U njenoj unutrašnjosti je grupa rumunskih speleologa došla do otkrića ljudskih fosila, za koje je kasnije istraživanjima utvrđeno da su najstariji na evropskom tlu, ističe “Enciklopediaromaniei”.

Otkriće do koga su došli smatra se vrlo značajnim, budući da su u pitanju fosilni ostaci Homo sapiensa, čija je starost procenjena na oko 35.000 godina.

Fosili životinja

Ukupno je 12 galerija i odaja u ovoj pećini kraškog porekla. Neposredno pre otkrića mandibule, odnosno vilice Homo sapiensa, grupa rumunskih istraživača otkrila je i komoru, u kojoj su se nalaze i iskeleti različitih životinja.

Procenili su da je to bila svojevrsna komora za hibernaciju životinja iz perioda kasnog pleistocena. Kako su fosili pećinskog medeveda i drugih životinja bili pronađeni čak i na stenama, to je pretpostavka da je prvobitni čoveka imao uticaja na to, navodi “Trek.zone”.

Nedugo nakon prvobitnih otkrića, došlo se do novih. A tom prilikom su pronađeni i fosilni ostaci drugih delova lobanje prvobitnog čoveka.

Izuzev fosilnih ostataka pećinskih medveda, otkriveni su i ostaci drugih praistorijskih životinja, kako omanjih mesoždera, tako i biljojeda.

Dosadašnji rezultati

Mnogi evropski univerziteti i naučne institucije su se uključile u analizu istraživanja uzoraka pronađenih u Pećini sa kostima.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Neanderthal Museum (@neanderthalmuseum)

Zanimljivo je pomenuti da je umetnik kog je angažovalo odeljenja forenzike, po imenu Ričard Niv, 2009. godine uspeo da na osnovu otkrivenih ostataka rekonstruiše lice prvobitnog čoveka. Uz pomoć posebnih tehnika, lice Homo sapiensa, koji je na rumunskom tlu živeo pre oko 35.000 godina, može se videti u dokumentarnom filmu “Neverovatno ljudsko putovanje”, produkcijske kuće BBC.

Danas postoji mogućnost posete ovoj pećini, a kako je jedan od turista na sajtu “Kommot” naveo, put do nje je prilično dobro obeležen, ali je njegov početni deo donekle čudan, budući da se nalazi u blizini pojedinih kuća. Posebno je ukazao na to da je put do Pećine sa kostima, iako kratak, zapravo prilično strm, te da treba poneti odgovarajuću obuću, na prvom mestu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni vodopadi na reci Beu i strmi kanjon Nere: Rumunski dragulj prirode nadomak Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja