• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U blizini Sokobanje nalazi se jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mada je nastalo veštačkim putem, Bovansko jezero je postalo mnogima asocijacija i na prirodne lepote

  • 1
Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Pregrađivanjem reke Moravice, na potezu između Aleksinca i Sokobanje, nastalo je jezero, koje se sa pravom karakteriše kao jedno od najlepših veštačkih jezera naše zemlje.

Smešteno na teritoriji istoimenog sela, Bovansko jezero nastalo je 1978. godine. Od Aleksinca ga deli 20, a od Sokobanje nešto više od 10 kilometara.

Poreklo naziva

Posebno je interesantna priča o poreklu naziva naselja Bovan, po kome je i jezero nazvano. Naime, kako navodi „Sokobanjac“ termin bolvan, kako je naselje u prošlosti nazivano, potiče od Starih Slovena i korišćen je za označavanje kipa. Otuda i pretpostavka da je na području današnjeg naselja praslovensko stanovništvo najverovatnije upravo tu podiglo hram u kome se nalazio kip nekog božanstva.

Bovansko jezero Foto: Printskrin Instagram/nevenka____

Još je interesantnija informacija da je u toku srednjeg veka na tom mestu postojalo centralno skladište soli, koja je uvožena sa ugarske teritorije. Čak postoji i dokaz o tome, u vidu naredbe izdate od srpske carice Milice, u kojoj je navedeno „da se manastiru Sveti Pantelejmon (Sveta Gora) svake godine da po 500 „krušaca“ soli iz, tada nazivane, pogranične tvrđave Bovan“.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Tokom narednih vekova tvrđava biva napuštena. A upravo je ta tvrđava i zaslužna za nastanak naziva naselja, te kasnije i Bovanskog jezera.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Ostaci jednog od Jerininih gradova, kojih je ukupno šest na teritoriji naše zemlje, nalaze se i u blizini ostataka tvrđave Bovan.

Veštačko, a poznato po prirodnim lepotama

Mada je nastalo veštačkim putem, Bovansko jezero je postalo mnogima asocijacija i na prirodne lepote. Njegova najveća dubina seže do 50 metara. Dugo je oko deset kilometara i široko oko pet stotina metara.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Na Bovanskom jezeru postoje brojne, lepo uređene plaže. A osim turističkog, ovo jezero ima i praktični značaj, budući da služi i za snabdevanje vodom grada Aleksinca.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Izuzev za puko uživanje u plivanju i sunčanju, Bovansko jezero obilato koriste i ribolovci i kamperi. I upravo zato što se koristi i za vodosnabdevanje, na Bovanskom jezeru nije dozvoljeno korišćenje motornih čamaca, ali se ipak posetiocima nudi mogućnost iznajmljivanja pedalina i jedrenje. Jezero je i domaćin Jedriličarskoj regati „Bovan“, koja se tu organizuje dva puta u toku godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Cira Gavriloski

    27. maj 2023. | 23:22

    Tacno je da jezero ima izuzetne lepote narocita preko puta magistralnog puta takozvani Brski deo ali nepostoji put to je zemljani put po kome je nemoguce doci kolima narocito nakon kise.Opstinsko rukovostvo Aleksinca nema sluha za taj problem i ako na toj strani jezera ima oko 300 vikendica i veliki broj gostiju u sezoni.

    Podelite komentar