• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zadužbina vladike Žičkog i Ohridskog specifična je po Crkvenom muzeju posvećenom osnivaču

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udaljen je nešto više od 10 kilometara od Valjeva i značajan je duhovni centar u tom delu naše zemlje. Tim pre što se u manastiru Lelić nalaze i mošti vladike Ohridskog i Žičkog, kao i muzej posvećen njegovom životu

  • 0
Manastir Lelic - Valjevo Foto: Ivan Strahinić

Iako danas funkcioniše kao metoh manastira Kaona, manastir Lelić prvobitno je bio crkva. Kao svoju zadužbinu, tu crkvu podigao je vladika Nikolaj, a u tome mu je pomogao njegov otac Dragomir Velimirović.

Udaljen je nešto više od 10 kilometara od Valjeva i značajan je duhovni centar u tom delu naše zemlje. Tim pre što se u manastiru Lelić nalaze i mošti vladike Ohridskog i Žičkog, kao i muzej posvećen njegovom životu.

Glavna manastirska crkva osvećena je 1929. godine, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta.

Manastir Lelic - Valjevo Foto: Ivan Strahinić

Episkop Lavrentije, koji je u to vreme bio episkop Šabačko-valjevske eparhije smatra se zaslužnim za to što je nedašanja crkva pretvorena u manastir. Razlog zbog koga je za realizaciju te ideje bilo potrebno pet dugih godina vezan je za nedostatak monaha koji bi boravili u Leliću. Nakon odluke da manastir bude proglašen metohom Kaone, upravu preuzima bratstvo tog manastira, navodi „Manastiriusrbiji“.

Zanimljiva arhitektura

Primarno građen u moravskom stilu srpske arhitekture, manastir Lelić je specifičan i po dodacima koje karakteriše srpsko-vizantijski stil.

Zahvaljujući kombinaciji materijala različite strukture i karakteristika, dekorativni elementi na fasadi još više dolaze do izražaja.

Glavna manastirska crkva svetinje u valjevskom selu Lelić posvećena je prazniku Prenosa moštiju svetog vladike Nikolaja Miriklijskog. Osim nje, u okviru kompleksa manastira Lelić postoje i crkveni dom i kapela, ali i muzej koji je posvećen osnivaču ove svetinje, vladiki Nikolaju Velimiroviću.

Crkveni muzej

Ono po čemu je manastir Lelić drugačiji u odnosu na druge sasvim sigurno je i Crkveni muzej koji se nalazi u okviru kompleksa ove svetinje.

Manastir Lelic - Valjevo Foto: Ivan Strahinić

U nekadašnjoj kući za sveštenike, koja je tek 50-ak metara udaljena od crkve, posetioci se mogu bolje upoznati sa životom i delom vladike Nikolaja. Ovo zdanje izgrađeno je samo dve godine nakon crkve, a sve četiri prostorije u okviru njega počev od 1991. godine funkcionišu kao svojevrstan muzej sećanja na ktitora manastira Lelić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja