• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Raj na selu: Ako su vam dosadili buka i gužva gradskog života, na koju god stranu da odete, Srbija nudi odmor

Vreme čitanja: oko 7 min.

U zavisnosti od toga gde vas želja za odmorom odvuče, po selima na sve četiri strane Srbije možete da uživate u seoskom miru i prirodi, ali i aktivnom odmoru na malo drugačiji način

  • 0
Zlatibor, priroda Foto: Branko Jovanovic

7Obično, kada pomislite na seosko domaćinstvo, prva asocijacija vam je čist vazduh, mir, tišina i domaća hrana. Mesto za savršen beg iz grada i odmor od svakodnevnog stresa i buke.

Pritom, pored pravog odmora, boravak na selu nudi i druge aktivnosti, poput dugih šetnji po prirodi, razgledanje prirodnih lepota i drugih atrakcija u blizini. Tu su, naravno i briga o domaćim životinjama i ubiranje sezonskih plodova. Sve ono što će nas za trenutak vratiti u neka druga vremena, kada smo imali daleko više kontakta sa prirodom.

U zavisnosti od toga gde vas želja za odmorom odvuče, po selima na sve četiri strane Srbije možete da uživate u seoskom miru i prirodi, ali i aktivnom odmoru na malo drugačiji način.

Vojvodina

Ako ste, recimo, željni Vojvodine, seoska domaćinstva smeštena u njenoj ravnici decenijama predstavljaju jedinstven spoj istorije, gastronomije i porodične paorske tradicije. Očas posla zaboravićete na stres, a u dugim šetnjama kraj žitnih polja, ponovo ćete se povezati sa prirodom.

Pored tipičnih salaša, seoska domaćinstva su smeštena i na obroncima Nacionalnog parka Fruška gora, ili u blizini močvarnog specijalnog rezervata prirode Zasavica, ili rezervata prirode Bačko Podunavlje. Ako ste željni blizine vode, možete da se odmorite i u selima u dolini reke Begej, kod Carske bare, ili pak na reci Tisi, po kojoj možete da plovite i pecate ribu. A ukoliko više volite peskovita područja, odmor možete da provedete u okolini specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Deliblatska peščara Foto: Ivan Strahinić

Po Vojvodini možete da posetite i niz muzeja kao što su Muzej hleba "Jeremija" ili tkačnicu svilenog damasta u blizini Sombora. Tu su i Muzej piva u okviru Zrenjaninske pivare i Muzej traktora u Novom Miloševu, te Muzej vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu, pa čak i muzej kuglofa. Pravi dragulj je i Perkov salaš na Furškoj gori, gde možete da razgledate eksponate etnološke zbirke i ručno rađene suvenire, a i sami da učestvujete u pravljenju džemovi i domaćih sokova, kao i u drugim aktivnostima.

Ako ste gurman u potrazi za dobrim jelom, Vojvodina je prava destinacija za vas. Hrana u Vojvodini koja se sprema od domaćih namirnica je bogata raznolikostima kao i njeno stanovništvo. U seoskim domaćinstvima možete da isprobate svakakva evropska jela, od nemačkog grenadirmarša i mađarskih gulaša i sataraša, preko srpskog paprikaša od mangulice, slovačke "herovke" ili rusinske šnicle. U okolini Sombora uživaćete u bunjevačkoj kuhinji, dok vas u banatskom Kačerevu očekuju najbolje slanine. Lovci Ečke će vam ponuditi divljač, a u selima kraj Dunava čekaju vas gurmanske riblje čorbe i paprikaši.

Uz jelo ide i piće, a u Vojvodini se nude autohtona vina, poput aromatizovanog vina sa lekovitim začinskim biljem u Sremskim Karlovcima, ili "vino s peska" od loze iz Subotičko-horgoške peščare kao što je "kadarka". Oko voćnjaka i vinograda Sente morate da probate voćne rakija – šljivovicu, kajsijevaču, dunjevaču...

Zapadna Srbija

Planine i klisure Zapadne Srbije pravo su mesto za one koji traže mir. Onima koje odmor vuče na ovu stranu na raspolaganju su vajati i drvene kolibe, planinski venci, rečni brzaci i kanjoni, malinjaci i šljivici. Na raspolaganju su sela Nacionalnog parka Tara, prekrivenog četinarskim šumama i nestvarnim lepotama reke Drine. U komšiluku, u seoskim domaćinstvima Zlatibora i u Ivanjici pre svega ćete se nadisati vazduha kao nigde drugde.

Zlatibor Foto: Shutterstock

Za avanturiste tu je Stopića pećine na Zlatiboru, Ribnička pečina na Divčibarima, dok je na planini Maljen vodopada Skakalo.  Za splavarenje i rafting tu je Drina, dok za ribolovce priroda nudi klisure reke Gradac i Trešnjice.

Zapadna Srbija obiluje i istorijskim mestima kao što Tršić, rodni mesto Vuka Stefanovića Karađića, ili Muzej na otvorenom "Staro selo" u  Sirogojnu. Na Tari je nezaobilazni Drvengrad na Mećavniku, jedinstveni centar kulture ovog dela Srbije.

Što se Zapadne Srbije tiče, ne manjka ni drugih aktivnosti kao što su izrada grnčariskih predmeta u selu Zlakusa u blizini Užica, ali za one koji vole dobar zalogaj, ovo je pravi mali raj. Tokom boravka u zlatiborskim selima domaćini će vas „počastiti“ sušenim kobasicama, kolenicama, slaninom i najpoznatijom užičkom pršutom, zaštićenog geografskog porekla. Naravno, ništa bez užičke komplet lepinje, ili valjevskih duvan-čvaraka i ivanjičkog krompira.

Sve ove đakonije u selima Zapadne Srbije mogu da se zaliju šljivovicom koja se u selima u blizini Osečine pravi po tradicionalnoj recepturi, kao i džemovi, slatka i brojni kolači od svežeg i suvog voća. Naravno, tu su neizostavne ariljske maline, poznate širom sveta.

Centralna Srbija

Šumadija, pored šuma, nudi izvanredne mogućnosti za odmor i relaksaciju u seoskom okruženju, naročito ako ste u potrazi za čvrstim snom u autentičnim kućama, na imanjima gde se gaje stare rase domaćih životinja.

Turistička domaćinstva se nižu na obroncima planine Rudnik, odakle posetilac može da se prošeta veoma retkom prašumskom zajednicom bukove šume u Rezervatu prirode „Veliki Šturac“ ili pokuša da osvoji oštar vrh vulkanske kupe Ostrovica. Spas od gradske vreve možete da potražite i u selima na planinama Suvobor i Rajac i upoznate se sa prirodnim lepotama koje su joj donele njeno rajsko ime, naročito u vreme čuvene Kosidbe na Rajcu.

kosači, kosidba, takmičenje, planina Rajac Foto: RINA

U centralnoj Srbiji je i sa samo srce Srbije, selo Drač u okolini Kragujevca, gde se nalazi geografsko središte naše zemlje. Turistima su na raspolaganju i seoska domaćinstva Gledićke planine, kao i Golije, zaštićeni rezervat prirode, a za ljubitelje zimskih sportova, tu su i ski staze i žičare, pešačke i trim staze, kao i poletišta za paraglajding. Reka Ibar je tu za ljubitelje raftinga, kao i čuvena Dolina jorgovana uz nju.

Od znamenitosti Centralne Srbije uvek može da se izdvpji muzej Venačke vinogrske zadruge kralja Petra I u Topoli ili poseta selu Bela Voda kraj Kruševca, gde se vadi izuzetan kamen-peščar od koga su sagrađeni brojni srpski manastir, gde se nalazi i Muzej klesarstva i vajarstva moravske škole. Selo Lipovac krije jedinstveni prirodno-istorijski spomenik. To je hrast-zapis star više od 300 godina.

Gastronomiju Šumadije odlikuju mnogi specijaliteti, gde se naročito izdvaja kragujevačkog kraj sa dimljenom kolenicom u kiselom kupusu, svadbarski kupus i podvarak. Jagnjetina i teletina pod sačem i domaće vino su idealna kombinacija bez koje ne može da prođe nijedna proslava u ovom kraju. Kod Bukovičke banje ugostiće vas pečenjem i projom, dok u Vrnjačkoj Banji možete probati mineralnu vodu zaštićenog geografskog porekla Vrnjci, kao i čuveni gočki sir i kajmak na vrućoj lepiniji.

Centralna Srbiji poznata je i po porodičnim vinarijama u selima na obalama reke Toplice i Aleksandrovačke župe, a specijalitet je i „šumadijski čaj“ koji se kuva od rakije šljivovice, vode i šećera.

Istočna Srbija

Seoska domaćinstva ovoga kraja izuzetno su raznovrsna. Neka su na obali Dunava, neka na obroncima planina, a neka u blizini lekovitih banja i važnih istorijskih znamenitosti.

Istočna Srbija obiluje prirodnim lepotama kao što su nacionalni park Đerdap s grandioznom Đerdapskom klisurom. Vodopadi mogu da se vide u okolini Negotina, i u blizini sela Mokrinje u netaknutoj prirodi izletišta Mokranjske stene gde je i živopisno jezero. Iz krečnjačkih stena planine Beljanice, gde je i zaštićeni spomenik prirode Lisine, nalazi se kaskadni vodopad od 20 metara  i dva snažna kraška izvora smaragdno zelene boje - Mlava i Krupajsko vrelo.

Nacionalni park Đerdap Đerdapska klisura foto: Ministarstvo životne sredine

Za sve koji vole aktivan odmor, tu su šetnje Stevanskim livadama na planini Deli Jovan, banjaska voda Sokobanje, i Ždrelo, moderni spa-centri u podnožju Homljskih planina. Stara planina nudi boga biljni i životinjski svet kao i skijaški centar, dok je Rtanj najinteresantniji beračima lekovitog bilja.

Od znamenitosti se izdvaju  selo Gostušu, na obroncima Stare planine, gde je sve još od 19. veka napravljeno od kamena, zbog čega se zove i Kameno selo. U zgradi balkansko-orijentalnog stila iz 19. veka smešten je Muzej Ponišavlja, sa autentičnim nameštajem i pokućstvom pirotskog kraja, naročito ručno pravljenim ćilimima. U potrazi za antikom seoski turista može da poseti arheološki etno-park u Ravni u blizini Knjaževca.

U blizini Negotina je jedan od glavnih vinskih rejona Srbije, gde još opstaje crna tamjanika, autohtona sorta grožđa koja daje vina intenzivnog, mističnog mirisa i arome voća i začinskog bilja. Nezaobilazne su i Rajačke i Rogljevačke pivnice koje su renovirane su i pretvorene u ugostiteljske objekte, spremne da ugoste posetioce iz svih krajeva sveta.

Gde je piće, tu je i hrana. U selima kraj Dunava dočekaće vas, sveža slatkovodna riba i poseban delikates ovoga kraja - marinirana štuka. U okolini Velikog Gradišta kuva se čuvena autohtona vrsta pasulja gradištanca.

U Homoljskom kraju, pored  meda zaštićenog geografskog porekla, mogu da se isprobaju i  vlaški specijaliteti - kisela čorba, proja s koprivom ili mamaljiga kačamak koji se služi uz meso, sir, jaja… Ljubitelji sira uživaće i u staroplaninskom kačkavalju, a iz pirotskog kraja niko nije otišao da nije probao pirotski kačkavalj ili peglanu kobasicu.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja