• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu "čudotvornog bunara" nikla je vojvođanska banja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvanično je prva sezona kupanja bila organizovana već 1908. godine, a ono što je psoebno zanimljivo pomenuti, jeste da se usluga naplaćivala

  • 0
Kanjiža Foto: Shutterstock

Početkom prošlog veka na pašnjaku u blizini grada Kanjiža napajala se stoka vodom iz dva arterška bunara. Kako je postojala potreba za većim brojem bunara, to su lokalni pastiri odlučili da zamole gradske čelnike za još dva bunara. Rečeno-učinjeno. Već dogodine je na pašnjaku nikao novi arterški bunar.

I upravo on je zaslužan za nastanak današnje banje.

Zbog vode koja je bila neobične, žućkaste boje i činjenice da je zapaljiv gas izbijao iz bunarskih cevi, dobi epitet "čudotvorni bunar", navodi "Banja-kanjiza.rs".

Izlečenje vodom iz bunara

Gradski čelnici su odmah nakon što se proširila priča o čudesnom izlečenju zglobova jedne žene, koja se kupala u bunaru, odlučili da taj potencijal iskoriste.

Kanjiža Foto: Ivan Strahinić

Zvanično je prva sezona kupanja bila organizovana već 1908. godine, a ono što je posebno zanimljivo pomenuti, jeste da se usluga naplaćivala.

Samo godinu dana kasnije su u Budimpeštu poslati i uzorci vode i to na Kraljevski institut za hemiju. Naredne godine su pristigli rezultati, a Grunfeld Herman, koji je u to vreme bio na čelu ciglane i crepane u Kanjiži, pokreće inicijativu da bude otvoreno lečilište i to u formi akcionarskog društva.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Specijalna bolnica za rehabilitaciju (@banjakanjiza)

Vrlo brzo nakon toga je njegova inicijativa prihvaćena, a koncesija kojom se "voda čudotvornog bunara ustupa na korišćenje Akcionarskom društvu" potpisana je na tri decenije. Uslov je bio da i Narodni park bude oplemenjen, te da se do njega dovede voda sa bunara i da se upravo tu izgradi novo savremeno kupalište-lečilište.

U godinama koje su usledile nastaje banja Kanjiža, koja je i zvanično otvorena 10. avgusta 1913. godine.

Potonji razvoj

Vrlo brzo nakon zvaničnog otvaranja počelo je i lečenje pacijenata i to kako kupanjem, tako i pijenjem lekovite vode.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Jasmina (@jasmina.6111919)

Izuzev za lečenje reumatskih oboljenja, voda je korišćena i za lečenje neuroloških i mišićnih, te za lečenje zglobova. Utvrđeno je da je pokazivala blagotvorno dejstvo i kod osoba koje pate od malokrvnosti, ali i kod pojedinih ginekoloških oboljenja.

Voda banje Kanjiža u pakovanjima od pola i jednog litra je flaširana godinama.

Danas je ovo lečilište dodatno opremljeno i može se pohvaliti sa ukupno tri stotine kreveta, dva zatvorena bazena i sportskom halom, te restoranom i kompletnim novim terapijskim blokom, kao i brojnim sadržajima, karakterističnim za smeštajni objekat sa tri zvezdice, koliko broji Aquamarin, koji je 1980. godine zvanično počeo sa radom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja