• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drevni grad uklesan u stenama danas je jedna od najposećenijih atrakcija Jordana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda bi ovaj drevni grad zauvek ostao skriven da u prvim decenijama 19. veka jedan švajcarski istraživač nije krenuo put Jordana, u želji da otkrije Petru

  • 0
Grad Petra, Jordan Foto: Pixabay/apdeboer

Oko 240 kilometara deli nekadašnju prestonicu Nabatejskih Arapa od Amana, današnjeg glavnog grada Jordana. Grad Petra je, sasvim sigurno, jedna od najpoznatijih atrakcija zemlje.

Iako nije utvrđeno precizno kada je ovaj, za današnje pojmove posve neobičan grad podignut, zna se da je počev od prvog veka naše ere postao prestonica Nabatejskog carstva. I od tada se beleži njegov značajan napredak.

Stanovništvo drevne Petre bavilo se trgovinom i to najpre začinima, te se smatra da je i grad upravo zbog toga napredovao, a njegovi stanovnici su se bogatili.

Grad Petra, Jordan Foto: Pixabay/ChiemSeherin

I u narednih nekoliko vekova je beležen napredak, sve dok priroda nije umešala prste. Razoran zemljotres pogodio je grad Petru 363. godine, navodi „Visitpetra.jo“, posle čega su mnogi stanovnici i napustili grad. Smatra se da je već polovinom sedmog veka grad bio potpuno napušten. Jedini posetioci bili su beduini, koji su obitavali na tom području.

Neverovatno otkriće

Možda bi ovaj drevni grad zauvek ostao skriven da u prvim decenijama 19. veka jedan švajcarski istraživač nije krenuo put Jordana, u želji da otkrije Petru. Bio je to Johan Burhardt.

Kada je te 1812. godine stigao u Jordan, ovaj hrabri istraživač, obučen kao lokalac, pronašao je jednog vodiča, koga je uspeo da ubedi da mu pokaže lokaciju na kojoj se drevni grad nalazio.

Nedugo nakon toga je njegovo otkriće odjeknulo u svetu, a Petra je vremenom postala jedna od najposećenijih atrakcija Jordana. Takođe je 1985. godine uvrštena i na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Grad uklesan u stenama

Ono po čemu je Petra najpre neobična jeste što je u pitanju grad u stenama. Poznat je i kao Ružičastocrveni grad upravo zbog boje, koju stene daju ovim građevinama.

Grad Petra, Jordan Foto: Pixabay/jonnyjoka

Više od osam stotina građevina do danas je očuvano, navodi „Vikipedia“. Posebno je zanimljivo i to što se na mnogim spomenicima, osim nabatejskih natpisa, mogu videti i natpisi na starogrčkom i latinskom jeziku, ali i mešavine tih kultura, što je mnogima fascinantno.

Klisura Sik, duga oko 1.200 metara, kroz koju se i stiže do ovog drevnog grada, jedna je od atrakcija lokaliteta. Tim pre što je klisura na nekim mestima široka tek oko tri metra, mada je njena prosečna širina oko 12, ističe „Visitpetra.jo“.

Ovaj stenski kanal završava se kod Riznice, dok se ostaci gradske kapije nekadašnje Petre i danas mogu videti na početku ove klisure. Kanali za dobijanje vode iz Mojsijeve doline, koja se nalazi u blizini, postoje i danas. Takođe se mogu videti i prvobitne brane, koje su imale za cilj kako prikupljanje vode, tako i sprečavanje poplava.

Sa visinom od gotovo 40 metara, Al Khazna ili Riznica, važi za jednu od najpoznatijih građevina Petre. I mada do danas nije precizno utvrđeno čemu je služila, postoje indicije da je bila izgrađena kao grobnica za vladara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja