• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 najpoznatije atrakcije španske prestonice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraljevska palata, muzej Prado i čuveni trg neke su od najpoznatijih atrakcija Madrida

  • 2
Madrid, Španija Foto: Pixabay/falco

Prestonica Kraljevine Španije i istoimene autonomne pokrajine, Madrid je po veličini na trećem mestu na području Evropske Unije. Prethode mu London i Berlin.

Osim toga važi i za prestonicu sa najvišom nadmorskom visinom, budući da se Madrid nalazi na 655 metara iznad nivoa mora, navodi „Vikipedia“.

Omanja reka Manzanares protiče kroz špansku prestonicu, a u okolini grada nalazi se i planina Sijera de Gvadarama, čiji je najviši vrh Penjalara na 2.429 metara nadmorske visine.

Upoznavanje španske istorije

Ima li boljeg načina da zaronite u bogatu istoriju zemlje od posete Kraljevskoj palati u Madridu? Iako je u pitanju zvanična rezidencija šefa države, ova palata je jedna od retkih takve vrste koja je otvorena za javnost, navedeno je na zvaničnom sajtu.

Sa površinom većom od 135 hiljada metara kvadratnih, Kraljevska palata u Madridu važi za jednu od najvećih na celom svetu. Svake godine je poseti gotovo dva miliona turista.

Cena ulaznice za pojedinačne posete je 12 evra, dok se usluge vodiča plaćaju dodatna četiri evra. Dobra vest jeste je da su vrtovi ove palate, "Campo del Moro Gardens" oslobođeni obaveze plaćanja ulaznice.

Muzej Prado

Kao jedna od najpopularnijih atrakcija Madrida, muzej Prado čuva najbogatiju kolekciju špnaskog slikarstva, ali i dela poznatih italijanskih i francuskih slikara.

Madrid, Španija Foto: Pixabay/arabospain

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 15 evra, dok se audio-vodič naplaćuje dodatnih pet evra, navedeno je na zvaničnom sajtu muzeja. Svakog dana od ponedeljka do subote u periodu od 18 do 20 časova po lokalnom vremenu, kao i nedeljom i u toku praznika u periodu od 17 do 19 sati ulaz u muzej Prado je besplatan.

Najpoznatiji trg u Madridu

U samom centru španske prestonice nalazi se "Puerta del Sol", polukružni trg koji važi za najpoznatiju lokaciju ovog grada. Upravo na tom trgu nalazila se ranije jedna od gradskih kapija.

Posebno je atraktivna poseta Madridu tokom novogodišnjih praznika. Jedan od običaja lokalnog stanovništva u tom periodu vezan je upravo za ovaj trg. Naime, širom zemlje je prisutan običaj da ljudi simbolično uđu u novu godinu tako što jedu 12 srećnih zrna grožđa, u trenutku kada sat na ovom trgu otkucava 12 puta, kako bi označio ponoć, ističe „Esmadrid“.

Na ovom trgu nalazi se i nulti kilometar Španije, "Casa de Correos", odnosno tačka koja se smatra početnom za sve puteve u zemlji.

Prekoputa "Puerta del Sol" nalazi se i "Calle Alcala", koja je najduža ulica u španskoj prestonici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda život u amazonskom plemenu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Muzej pršuta

    7. jun 2023. | 21:07

    Museo del Jamon , Plaza Mayor

    Podelite komentar