• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj španski grad idealan je spoj tradicionalnog i modernog

Vreme čitanja: oko 2 min.

San Sebastijan smešten je na obali, a nadvisuju ga brda Igeldo i Urgul

  • 0
San Sebastijan, Španija Foto: Pixabay/eleatell

Iako je glavni grad najmanje španske provincije, San Sebastijan je uspeo da se nađe među najpoznatijim turističkim  atrakcijama zemlje.

Poznat i pod nazivom Donostia, predstavlja gotovo idealnu sponu između tradicionalnog i modernog, dok lokacijski predstavlja spoj mora i planina.

San Sebastijan smešten je na obali, a nadvisuju ga brda Igeldo i Urgul, navodi „Spain.info“. Glavni je grad provincije Gipuskoa.

San Sebastijan, Španija Foto: Pixabay/jaspe85

Izuzev fenomenalnih plaža i pejzaža, turistima nudi i bolje upoznavanje bogate gradske kulture, koju karakterišu zanimljivi muzeji i spomenici. A ni gastronomska ponuda ovog španskog grada nije ništa manje značajna.

Staro gradsko jezgro

Muzej San Telmo nekada je bio samostan propovednika dominikanskog reda. Danas se u njemu može videti izuzetno vredna zbirka, kako areheološke, tako i etnografske građe.

Santa Marija del Koro i San Visente crkve su u Starom gradu koje su odlično očuvane. Izgrađene su u gotičkom, odnosno stilu renesanse, uz primese baroknih elemenata.

Šetnja ulicama starog dela grada nudi posetiocima mogućnost da uživaju u odličnom očuvanim zdanjima, na kojima je primetan uticaj različitih epoha.

San Sebastijan, Španija Foto: Pixabay/ddzphoto

Muzej i planetarijum

Mada je Muzej nauke Eureka sam po sebi poseban i rado ga obilaze mnogi turisti, u njemu se krije jedna od najpoznatijih atrakcija San Sebastijana. Planetarijum u okviru ovog muzeja važi za jedan od najboljih u celoj zemlji, ističe „Sansebastian.travel“.

U kuli ovog muzeja, visokoj 30 metara, smeštena je i astronomska opservatorija. Psoebna atrakcija za najmlađe jeste i simulator rolekostera, koji je posetiocima na raspolaganju. Osim botaničke bašte, u prostoru koji okružuje ovaj zanimljivi muzej nalaze se i minijature najpoznatijih zdanja San Sebastiana.

San Sebastijan, Španija Foto: Pixabay/42spain

Prvi španski muzej prirodnih nauka

Na samom kraju pristaništa u gradu, sada već daleke 1925. godine nikao je muzej. Bio je to prvi muzej prirodnih nauka ikada osnovan u ovoj zemlji.

Kako je vreme odmicalo, tako je Akvarijum San Sebastijan postao jedna od najposećenijih turističkih atrakcija, koja godišnje beleži više od 12 miliona poseta. Tokom gotovo vekovne istorije, akvarijum je nekoliko puta preuređivan. Ipak, za sve to vreme osnovni cilj je bio „obrazovna ambicija i želja da se poveća svest o pitanjima životne sredine“, navodi „Sansebastian.travel“.

Čine tri dela, među kojima Taktilni akvarijum najviše očarava posetioce. Tako koncipiran, da je praktično otvoren, ovaj deo akvarijuma posetiocima nudi mogućnost da dodirnu različite stanovnike mora i okeana.

Cena ulaznice za posetu ovoj gradskoj atrakciji sa vodičem iznosi 50 evra, svakog radnog dana u periodu od 10 do 17 časova po lokalnom vremenu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja