• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste ljubitelj avanture i prirode - probajte rafting: Upoznajte Lim, Drinu i Ibar iz novog ugla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Splavarenje divljim vodama pruža nezamenljiv osećaj uzbuđenja i uživanja tokom brze vožnje kroz krivudavo rečno korito

  • 0
Rafting Foto: Dragan Bosnić

Ako ste ljubitelj nezaboravnog provoda i prirode, onda je rafting prava avantura za vas.

Rafting, odnosno "splavarenje divljim vodama" pruža nezamenljiv osećaj uzbuđenja i uživanja tokom brze vožnje kroz krivudavo rečno korito. Doživljaj je upotpunjen krajolikom rečnog kanjona i okolnog zelenila dok vam hladna voda zapljuskuje lice.

Kada se kaže "rafting," obično se misli na sport koji se sastoji u nadmetanju timova u profesionalnim takmičarskim čamcima sa četiri do šest članova, i to u tri discipline - slalomu, sprintu i spustu, na rekama tzv. treće klase, ali se nekada splavarenje u srpskom jeziku odnosilo i na transport drvene građe rekama.

Danas divlja vožnja tokovima neukrotivih reka predstavlja odličan način da podignete sebi adrenalin i pobegnete od svakodnevice, kao i da pogledate prirodne lepote srpskih reka iz potpuno drugačijeg ugla.

Rafting Foto: Dragan Bosnić

Tako da, ako ste u potrazi za dobrim raftingom u Srbiji, na raspolaganju su vam reke Lim, Drina i Ibar.

Limska regata

Lim je jedna od najuzbudljivijih reka za rafting, njene brze i žustre vode predstavljaju pravi izazov za svakog avanturistu. Ova reka izvire iz Plavskog jezera na nadmorskoj visini od 930 metara. Dugačka je 220 kilometara i teče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Uliva se u Drinu u blizini Višegrada na nadmorskoj visini od 300 metara.

Rafting na Limu se organizuje od 2000. godine, kada su lokalni klubovi i organizacije osnovali Limsku regatu koja se tradicionalno održava svake godine krajem maja ili početkom juna, sa učešćem velikog broja splavara iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

Veseli spust

Ako ste hrabri i željni avanture, možete da se prepustite i ibarskom spustu dugom 25 kilometara.

Reka Ibar izvire na severnoj strani planine Hajle u blizini Rožaja u Crnoj Gori. Dugačka je 276 kilometara. Od izvora teče u pravcu istok-jugoistok, a kod Kosovske Mitrovice i ušća Sitnice, okreće se i nastavlja tok na sever do Kraljeva gde se uliva u Zapadnu Moravu.

Ova reka ima svetsku reputaciju za vožnju kajaka i kanua na divljim vodama. Na stazi Grmčić u blizini Ušća se već decenijama organizuju državna, evropska i svetska takmičenja.

Najpoznatije turističke manifestacije su "Veseli spust" koja se održava krajem juna, i "Spust Bez Granica" od Leposavića do Raške koji se održava u julu, ali brojni posetioci iz zemlje i inostranstva dolaze na Ibar na rafting tokom cele godine.

Splavarenje Drinom

Bajkovita reka Drina pored svoje izuzetne prirodne lepote, sa svojim uzbudljivim brzim vodama mami i na stotine ljubitelja raftinga.

Rafting na reci Drini kreće od Perućačkog jezera, prolazi pored vodopada reke Vrelo, pa sve do mesta Skelani u Bajinoj Bašti, odakle se nastavlja pored čuvene Kućice na reci na Drini i Krivog Vira.

Malo nizvodnije Drina se međutim "smiruje", pa ljubitelji prirode mogu da uživaju u opuštajućem splavarenju, tokom kojeg mogu da se prepuste nestvarnoj lepoti ove jedinstvene reke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Par dasaka, burići, volja i dobro društvo, je sve što vam treba za idealni odmor na vodi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja