• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zeleno ostrvo jedno je od najpoznatijih u hrvatskom delu Jadrana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kulturne znamenitosti na Hvaru su brojne. Lepota sakralnih objekata na ostrvu, uske kaldrmisane ulice starog grada i mesta UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine sasvim jasno ukazuju na dugu istoriju ovog ostrva

  • 0
Hvar Hrvatska plaza more Hvar / Foto: Shutterstock

Ostrvo duge istorije jedno je od najpoznatijih u hrvatskom delu Jadrana. Tim pre što je luka na ostrvu Hvar igrala izuzetno značajnu ulogu u mnogim periodima istorije.

Zato i ne čudi što ovo hrvatsko ostrvo posetiocima nudi i uživanje u svim letnjim sadržajima, ali i upoznavanje sa bogatom istorijom.

Kulturne znamenitosti na Hvaru su brojne. Lepota sakralnih objekata na ostrvu, uske kaldrmisane ulice starog grada i mesta UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine sasvim jasno ukazuju na dugu istoriju ovog ostrva.

Najduže ostrvo u zemlji

Sa obalom dugom oko čak 270 kilometara, Hvar posetiocima nudi i nebrojene plaže, što organizovane, što divlje i skrivene, ali i brojne atrakcije.

Važi za ostrvo poznato po pejzažima potpuno različitih karakteristika. Zeleno ostrvo, Hvar je poznat po vinovoj lozi i maslinama, ali i po lavandi i ruzmarinu. Na ostrvu postoje i šume autohtone vrste dalmatinskog bora, ističe „Visithvar“.

I kada se svemu tome dodaju čak 143 speleološka lokaliteta, koliko ih broji ovo ostrvo, te podatak da u proseku tokom godine Hvar ima čak 2.726 sunčanih sati, trebalo bi i da je sasvim jasno zbog čega važi za jedno od najatraktivnijih hrvatskih ostrva.

Ostrvo Hvar, Hrvatska Foto: Pixabay/silberfuchs

Hvarski škoji

Hvarski škoji Ili Pakleni otoci sasvim sigurno predstavljaju jednu od najznačajnijih atrakcija ovog ostrva. Ukoliko se zasite šetnje Starim gradom i upoznavanja gradskih znamenitosti, turisti uvek se mogu odlučiti za obilazak ovih 20-ak malih ostrva i hridi, koje se nalaze u blizini Hvara.

Hvar Foto: Pixabay/Hvar

Idealan su izbor za one turiste koji imaju želju da uživaju u obilju zelenila, miru i tišini. Nekada potpuno ogoljeni, Pakleni otoci danas poznati su po obilju zelenila i moru, koje ima nestvarno lepe nijanse plave boje.

Zanimljiv je podatak da su Pakleni otoci u davna vremena bili prava pravcata žitnica tog dela Jadrana, budući da su se na njima nalazile obradive površine sa zasadima pšenice.

hvar, hrvatska Foto: Pixabay.com

Područje je zaštićeno počev od 1968. godine i deo je evropske ekološke mreže Natura 2000, navedeno je na zvaničnom sajtu.

U današnje vreme, Pakleni otoci predstavljaju sasvim sigurno jednu od najpoznatijih atrakcija Hvara i jedno od izuzetno posećenih izletišta u tom delu zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tri egzotične destinacije koje su idealne za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja